Βιομάζα, ξερά χόρτα, κλαδιά κι άλλα υλικά που θα μπορούσαν να δράσουν ως φυτίλι σε μια δασική πυρκαγιά, θα μαζευτούν μέσα στις επόμενες ημέρες από συγκεκριμένες δασικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Ήδη, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, συντηρεί όλους τους δασικούς δρόμους της περιοχής ευθύνης του(από το Λιβάδι Θέρμης έως τα αναχώματα του Ποταμού Αλιάκμονα). Παράλληλα, καθαρίζονται δασικές εκτάσεις και γίνονται τεχνικά έργα μικρής κλίμακας στους δασικούς δρόμους, με στόχο να είναι προσβάσιμοι όλο τον χρόνο από όλους. 
Το Δασαρχείο διαβεβαιώνει ότι οι δεξαμενές και το δίκτυο των πυροσβεστικών κρουνών του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, είναι όλα λειτουργικά και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, τα πυροφυλάκια συντηρούνται μαζί με συγκεκριμένους χώρους θέας, ώστε να μπορούν να φιλοξενούν με ασφάλεια τη Δασική Υπηρεσία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και στελέχη και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.
Τις επόμενες ημέρες αρχίζει δεύτερος γύρος συντήρησης και ανάπτυξης αντιπυρικών ζωνών σε επιλεγμένες θέσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές(ήδη τέτοιες εργασίες έγιναν σε περιοχές του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης, ενώ στη δεύτερη φάση θα γίνουν επεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις στα Κουφάλια, στη Λητή, εντός Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης στις περιοχές Γανιώτη, Καμμένο, κεντρικός δασικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος, Περραιβού, Ελαιώνες, Ελαιόρεμα, καθώς και σε άλλες θέσεις, όπως και στο Φράγμα Θέρμης κ.α). Αναμένεται να αρχίσει η απομάκρυνση των ξερών δέντρων (στεγασμένες ζώνες), ενώ θα ακολουθήσουν και φυτεύσεις πλατύφυλλων δέντρων σε θέσεις που φέρουν σήμερα κωνοφόρα δέντρα.
Τα δυο αυτά έργα (συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών) είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα Προστασίας Δασών AntiNero του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGenerationEU. Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης εξασφάλισε για την περιοχή ευθύνης του περισσότερα από 8εκ €.
Υπογράφηκε, ακόμη, η σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο «Διευθέτησης Ρέματος στο Δ.Δ. Θέρμης από τον Οικισμό Θέρμης ως το Γήπεδο Τριαδίου», που έχει ως στόχο να θωρακίσει τους οικισμούς και τις παρακείμενες οικίες και επιχειρήσεις έναντι καταστροφών εξαιτίας πλημμυρών. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2010 σε παρακείμενο κλάδο του ρέματος ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας. 
Το έργο είναι ενταγμένο στο Μέτρο 8 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι το μοναδικό έργο με τόσο μεγάλο προϋπολογισμό σε αυτό το Μέτρο (ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 10εκ.€).