Καθημερινά, επισκέπτες από τις γύρω περιοχές και τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στη λίμνη Δοϊράνη για να επισκεφθούν το μουσείο που δημιούργησε ο Δήμος Κιλκίς, να περπατήσουν στο ξύλινο δάπεδο της προβλήτας, στο μονοπάτι και τους χώρους ξεκούρασης που δημιουργήθηκαν με παγκάκια, τραπεζόπαγκους και πέτρινες κρήνες, στο πλαίσιο μ6ιας ήπιας τουριστικής παρέμβασης. 
Μόνο τέτοιου είδους παρεμβάσεις, άλλωστε, επιτρέπονται στην περιοχή, που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 για την προστασία των υδροβιοτόπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, τα παραπάνω συμβαίνουν στην ελληνική πλευρά της λίμνης αφού στις απέναντι ακτές της το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό. 
«Η γειτονική χώρα δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς η απέναντι πλευρά δεν είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Εκεί έχουν γίνει παρεμβάσεις, πλαζ με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ταβέρνες και καφετέριες» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης. Tο άλλο πρόσωπο της λίμνης συμπληρώνουν τα μπιτς μπαρ, οι τσιμεντένιες προβλήτες, τα τζετ σκι και τα σπορ στο νερό, η αμμώδης παραλία και τα γήπεδα του μπιτς βόλεϊ.  
Ο προϊστάμενος του τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Ιωάννης Μιχαηλίδης, αναφέρει ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη της πλευράς της λίμνης που βρίσκεται στη Βόρεια Μακεδονία «έγινε πολύ παλαιότερα, επί εποχής του κράτους της Γιουγκοσλαβίας, όταν δεν υπήρχε καν το δίκτυο Natura». «Τα μεγάλα ξενοδοχεία έγιναν εκείνη την περίοδο καθώς η περιοχή δεν έχει θάλασσα και ο κόσμος πήγαινε στη Δοϊράνη για διακοπές» προσθέτει. 
Η διασυνοριακή συνεργασία των τοπικών φορέων αφορά αυτή τη στιγμή μόνο την εφαρμογή της απαγόρευσης αλίευσης στη λίμνη κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής των ψαριών. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βεργίδη, γίνεται με κοινή απόφαση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, μετά από «συνεννόηση του υπουργείου εξωτερικών δι αλληλογραφίας».
Ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της περιοχής, ενδεχομένως και για τον εμπλουτισμό της λίμνης με ποσότητες υδάτων από ποτάμια της περιοχής, σε συνδυασμό και με την αξιοποίηση των συμμαχικών κοιμητηρίων στη Δοϊράνη (Συμμαχικό Βρετανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο και ελληνικά κοιμητήρια) που έχουν μεγάλη ιστορική σημασία για την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.