Γράφει ο «Περαστικός»

Το περίμενε ο Περαστικός -όπως και όλοι... Χθες βράδυ κέρδισαν... όλοι!
Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε επειδή είχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά από το δεύτερο κόμμα σε ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε επειδή αποδείχτηκε πως είναι, σταθερά, το κόμμα της κεντροαριστεράς που κάνει αξιωματική αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε επειδή διατηρήθηκε τρίτο. Το ΚΚΕ κέρδισε επειδή διπλασίασε, σχεδόν, τα ποσοστά του από τις προηγούμενες ευρωεκλογές...
Ο Περαστικός, πάλι, τα βλέπει εντελώς διαφορετικά. Κι όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν στα κόμματα ότι το ποτήρι δεν είναι μισογεμάτο αλλά μισοάδειο, τόσο καλύτερο γι αυτά και για το πολιτικό σύστημα.
Το ποτήρι όχι, απλά, είναι μισοάδειο, αλλά είναι και τρύπιο. Αυτό δείχνει το ποσοστό της συμμετοχής. Ιστορικό χαμηλό σημείωσε η συμμετοχή και ιστορικό υψηλό η αποχή. Και η αποχή δεν είναι αδιαφορία, αλλά πολιτική πράξη. Ας το συνειδητοποιήσουν. Ο κόσμος δεν πηγαίνει στην κάλπη επειδή: Πρώτα δεν πιστεύει ότι τα υπάρχοντα κόμματα μπορούν να κάνουν κάτι για το μέλλον του. Κι έπειτα, επειδή δεν τον αγγίζουν τα διλήμματα που τίθενται. Όχι ότι η συμμετοχή είναι κολοσσιαία και στις εθνικές εκλογές. Αλλά αυτές ειδικά οι ευρωεκλογές, που έγιναν στο... ξεκούδουνο, χωρίς να έχουμε ταυτόχρονες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ή κοντινές βουλευτικές, ήταν φυσικό να μη συγκινήσουν κανέναν.
Ο Περαστικός βλέπει πως η Νέα Δημοκρατία έχασε. Το τελικό αποτέλεσμα γκρέμισε την εικόνα παντοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το παραδέχτηκε κι ο ίδιος ότι ο στόχος δεν επετεύχθη. Έχασε, όμως κι ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατάφερε να φέρει πίσω στους κόλπους του όσους έφυγαν με την εκλογή Κασσελάκη και δεν εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Κι εκεί, η ομιλία Κασσελάκη το βράδυ των εκλογών, έδειξε πως το μήνυμα δεν ελήφθη...
Το ΠΑΣΟΚ θα ΄πρεπε να μαζεύει τα κομμάτια του, αντί να πανηγυρίζει. Έμεινε τρίτο, χωρίς τεράστιες διαφορές κι ας έπαιξε χαρτιά που, σε άλλες εποχές, θα συγκινούσαν τους πάντες. Παρακολουθήσεις, επιθέσεις στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, για τα Τέμπη, άφησαν ψυχρούς τους εκλογείς και κανείς δεν αποκλείει να ΄χουμε εξελίξεις. Είχε θέσει στόχο τη δεύτερη θέση και πήρε την τρίτη. Κι όμως, πανηγυρίζει.
Ακόμη και μαζί, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ίσα που έφθασαν το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος...
Το ΚΚΕ έχει λόγους να πανηγυρίζει, αλλά θα μετρηθεί στις εθνικές εκλογές. Αυτός που έχει, πάντως, λόγους να πανηγυρίζει, είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος. Αν θέλουμε το καταλαβαίνουμε, αν δεν θέλουμε επιμένουμε, ανέβασε τα ποσοστά του, όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελληνική Λύση. Πρέπει να βρει τον τρόπο να κρατήσει τις ψήφους διαμαρτυρίας προς τη Νέα Δημοκρατία. Οι προκάτοχοί του (σε επίπεδο κόμματος, φυσικά) δεν το κατάφεραν. Αξίζει ο κόπος να τον παρακολουθήσουμε. Από κοντά και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, αλλά και η ΝΙΚΗ. «Κάτι» τσίμπησαν, αλλά θέλουν δουλειά για να κρατήσουν αυτά τα ποσοστά που είναι οι χαμένες ψήφοι της Νέας Δημοκρατίας - από αυτούς που αποφάσισαν, τελικά, να πάνε στην κάλπη.
Η Πλεύση Ελευθερίας τα κατάφερε στο... φώτο φίνις. Με τα ζόρια, όμως. Κι αν σκεφθεί κανείς ότι  Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ 25, Κόσμος, Πράσινο Κίνημα και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, δε συγκίνησαν παρά τους οπαδούς τους, πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται την επόμενη μέρα τους, γιατί... μηδέν ήταν το κέρδος από την όποια δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση. 
Το αν ελήφθησαν τα μηνύματα θα φανεί στις επόμενες ημέρες...