"Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να πάψει να κοροϊδεύει τους πολίτες προσποιούμενη ότι ασχολείται με τα φλέγοντα ζητήματα. Με το αρμόδιο υπουργείο να αποτελεί «αδειανό πουκάμισο» ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του και με προγράμματα κοροϊδία που εξαγγέλονται προεκλογικά όπως το «Σπίτι μου» και το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» το στεγαστικό θα εξακολουθήσει να οξύνεται ακόμη περισσότερο".
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.
Όπως επισημαίνει "στο Συνέδριο «Δημογραφικό 2024-Εθνική Προτεραιότητα» που συνδιοργάνωσαν η «Next is Now» και η «Dome Consulting» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Ζαχαράκη παραδέχτηκε ότι το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» «δεν πάει πολύ καλά» και ότι η κυβέρνηση «επεξεργάζεται βελτίωση του προγράμματος». Αυτό που δεν είπε η κ. Ζαχαράκη σε εκείνο το Συνέδριο είναι ότι δύο ημέρες πριν  (21Μαΐου) είχε υπογράψει και μία μέρα πριν (στις 22 Μαΐου) αναρτήθηκε στο open.gov η ανάκληση έγκρισης δαπάνης 25.000.000 € για το εν λόγω πρόγραμμα".
Η κ. Νοτοπούλου επισημαίνει ότι η ΚΥΑ για την έναρξη των αιτήσεων του προγράμματος εκδόθηκε στις 9 Απριλίου, μόλις δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές, "συνοδευόμενη από μία επικοινωνιακή καταιγίδα η οποία διαφήμιζε τις κοινωνικές ευαισθησίες της κυβέρνησης και τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση". Και προσθέτει:
"Είχαμε τονίσει από την αρχή ότι τα 50.000.000€ του προγράμματος αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και ότι θα αποδειχθεί μία ακόμη κοροϊδία της κυβέρνησης, αντίστοιχης του προγράμματος «Σπίτι μου» από το οποίο 3 στους 4 αιτούντες έμειναν τελικά εκτός. Φιλοδοξώντας να εισαγάγει στην αγορά 12.500 κλειστά ακίνητα (όταν ο συνολικός αριθμός αυτών των ακινήτων ξεπερνά τις 800.000) το πρόγραμμα επιδοτεί με 40% εργασίες ανακαίνισης για κόστος έως 10.000 €, δηλαδή ο ωφελούμενος θα τύχει επιδότησης έως 4.000€, όταν το κόστος για να καταστεί λειτουργικό ένα κλειστό ακίνητο ξεπερνά κατά πολύ τα 30.000€ ενώ οι διάφοροι περιορισμοί που τίθενται για την έγκριση των αιτήσεων, όπως πχ να μην έχει τύχει επιδότησης από άλλο παρόμοιο πρόγραμμα όπως το «Εξοικονομώ», απορρίπτει εξαρχής μεγάλο αριθμό πιθανών ωφελουμένων".
Για την κ. Νοτοπούλου η αντιμετώπιση του προβλήματος με τη στέγη «απαιτεί γενναία χρηματοδότηση, θεσμικές μεταρρυθμιστικές τομές με νομοθέτηση και ίδρυση δομών στην κεντρική διοίκηση, προστασία της α΄ κατοικίας, ρύθμιση των τιμών των ενοικίων και των επιτοκίων δανεισμού, δημιουργία ικανού αποθέματος κοινωνικής στέγης, ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών, διόρθωση των στρεβλώσεων της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης και προγράμματα που θα υιοθετούν καλές πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών που ασκούν πραγματική κοινωνική στεγαστική πολιτική».