Γράφει ο «Περαστικός»

Θυμήθηκε ο Περαστικός ότι, γύρω στο 1984, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αείμνηστος Δροσογιάννης, πρωταγωνίστησε σε ένα επεισόδιο στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, απέναντι από τον Λευκό Πύργο. Απείλησε με μετάθεση έναν χωροφύλακα, που εκτελούσε «μέτρα τάξης» για κάτι που ο ίδιος θεώρησε απρεπή συμπεριφορά και μη εξυπηρέτησή του.
Οι καιροί, τότε, ήταν διαφορετικοί. Οι μόνες κάμερες που υπήρχαν στην πόλη ήταν δύο κάμερες της ΕΡΤ3 και της ΥΕΝΕΔ για τις ανάγκες των μοναδικών καναλιών, καμιά δεκαριά κάμερες στις βιτρίνες γιαπωνέζικων αντιπροσωπειών εταιριών ηλεκτρικών ειδών και, αν υπήρχαν μερικές από αυτές στα σπίτια κάποιων εχόντων -και κατεχόντων... Έτσι, ουδείς κατέγραψε το γεγονός, αφού τα τηλέφωνα επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω καλωδίων (και δεν ήταν βολικό να σέρνεις μαζί σου, σε σακούλα του πριζινίκ μαρινόπουλος ένα γκρι τηλέφωνο του ΟΤΕ με το καλώδιό του να εκτείνεται ως το σπίτι σου) και δεν σκέφτονταν καν κανείς πως κάποτε θα ερχόταν η μέρα που μια τέτοια συσκευή θα ήταν μικρή, φορητή, ασύρματη και θα τραβούσε και φωτογραφίες και βίντεο...
Όσο για το Διαδίκτυο, το βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και λέγαμε: «Τι άλλο θα σκαρφιστούν για να μας εντυπωσιάσουν αυτοί στο Χόλιγουντ»!
Το θυμήθηκε ο Περαστικός το περιστατικό, με αφορμή τα Αυγενάκεια που εορτάζουμε από εχθές σε όλη τη χώρα.
Απαράδεκτη, σαφώς, η συμπεριφορά του πρώην υπουργού. Μονόδρομος η αποπομπή του -ειδικά από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι δεν θα ανέχονταν συμπεριφορές αλαζονείας και τα στοιχεία που ήρθαν στο φως χθες το βράδυ έλεγαν ότι η συμπεριφορά είχε τα χαρακτηριστικά του «ξέρεις ποιος είμ' εγώ ρε»...
Φυσικά τα βίντεο δεν τον δείχνουν να χειροδικεί, όμως δεν είναι αυτό το θέμα. Κι ούτε μπορεί να τεθεί κάτι τέτοιο ως αστερίσκος για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη.
Το θέμα είναι αλλού: Όπως, λοιπόν, θυμάται ο Περαστικός, το περιστατικό με τον αείμνηστο Δροσογιάννη δημοσιεύτηκε στις τότε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες Ακρόπολη, Απογευματινή, Βραδυνή, Μεσημβρινή. Τη μεθεπόμενη, αφού δόθηκαν και οι απαραίτητες εξηγήσεις, όλοι το είχαν ξεχάσει, καθώς ήταν ένα «παραπολιτικό», μη αναγόμενο στα της πολιτικής. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη.
Τον Δροσογιάννη τον θυμόμαστε, λοιπόν, για την πολιτική που παρήγαγε. Το ίδιο, όμως, δεν θα γίνει με τον Αυγενάκη. Πλέον θα θυμόμαστε όλοι το βίντεο του καβγά. Θα αναζητήσουμε, κάποτε, τις πολιτικές που εφάρμοσε. Η ιστορία θα δείξει αν θα μας κάνουν να ξεχάσουμε την απρεπή του συμπεριφορά. Για τον Δροσογιάννη, πάντως, το πρόσημο ήταν μάλλον θετικό.