Διαφωνούν κάθετα με την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη νέα δωρεάν υπηρεσία που παρέχει στους πολίτες που επέφερε απόφαση της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, ώστε μόνον οι γιατροί ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής να συνταγογραφούν τις σκιαγραφικές ουσίες όποτε αυτές απαιτούνται για την διενέργεια εξετάσεων.
Υποστηρίζουν ότι η δωρεάν παροχή γίνεται "ακόμη μια φορά με τις «πλάτες των ιατρών»" και δηλώνουν αγανακτισμένοι. Θεωρούν ότι «η συνταγογράφηση σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) αλλά και σύμφωνα με την κοινή λογική, αποτελεί ιατρική πράξη. Κατά συνέπεια αυτή πρέπει να αποζημιώνεται. Αντ’ αυτού, ο ΕΟΠΥΥ αντί να ορίσει αποζημίωση για τη συγκεκριμένη πράξη ως όφειλε, αποφασίζει και διατάσσει ότι αυτή πρέπει να γίνεται χωρίς να αμείβεται ο ιατρός».
"«Το ποτήρι ξεχείλισε» κυρίες και κύριοι του ΕΟΠΥΥ, αμείβετε τους συμβεβλημένους κλινικούς ιατρούς με την εξευτελιστική αμοιβή 10 ευρώ μεικτά. Το clawback (υποχρεωτική αρπαγή δεδουλευμένων σε κλινικοεργαστηριακούς) έχει φτάσει στο 60%! Και τώρα ζητάτε και δωρεάν συνταγογράφηση των σκιαγραφικών", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Οι γιατροί ζητούν άμεση αναπροσαρμογή των τιμών αποζημίωσής της εργασίας των συμβεβλημένων ιατρών, κατάργηση του «επαίσχυντου» -όπως το χαρακτηρίζουν- clawback και απόφαση για άμεση αποζημίωση όλων των ιατρικών πράξεων.
Τέλος ζητούν άμεσα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο όπως προβλέπει η ανάλογη ψηφισθείσα νομοθετική ρύθμιση.