Στις 30 Νοεμβρίου του 2024 θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς το Μετρό Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη / Παρουσίαση Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr».
«Μετά από πολλά εγκαίνια, τα οποία δεν ήταν στην πραγματικότητα εγκαίνια, μετά από μουσαμάδες, παρουσιάσεις, αμφισβητήσεις είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί- δεν θα εγκαινιαστεί, θα παραδοθεί- στους πολίτες την 30η Νοεμβρίου του 2024, σε 95 μέρες από τώρα, οπότε το ρολόι δουλεύει αντίστροφα. Με το καλό κ .Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, θα 'ρθούμε στην πόλη, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, για μια μεγάλη γιορτή! Η Θεσσαλονίκη τη δικαιούται» είπε, καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός. Το χαρακτήρισε «το σημαντικότερο» έργο, που πολλοί αμφισβήτησαν. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην υπουργό Πολιτισμού καθώς σε ένα περιβάλλον και πόλη που «πολλοί αμφισβητούσαν αν μπορούμε να έχουμε και αρχαία και μετρό», η κ. Μενδώνη (που ήταν παρούσα στην εκδήλωση) διαβεβαίωσε ότι «ο σταθμός Βενιζέλου θα είναι, ίσως, ο πιο εντυπωσιακός σταθμός», που θα περιλαμβάνει όλο τον πλούτο και θα δείχνει, σε παγκόσμιο επίπεδο, πώς μπορούμε να υλοποιούμε τέτοια έργα.
Για τον ΟΑΣΘ είπε πως αντικαταστάθηκαν με καινούργια, ηλεκτρικά, 110 λεωφορεία και πως «σκοπός μας είναι, όχι μόνον να αντικαταστήσουμε, αλλά να προσθέσουμε κι άλλα λεωφορεία», ώστε να καλυφθούν «όλες οι ανάγκες του πολεοδομικού συγκροτήματος».
Επίσης, για τον οδικό άξονα Flyover τόνισε ότι ο στόχος είναι να παραδοθεί την Άνοιξη του 2027, πριν τις βουλευτικές εκλογές. Είπε πως «προχωρά και αυτό με μεγάλη ταχύτητα. Η πρόθεσή μας είναι το FlyOver να είναι έτοιμο πριν τις εκλογές του 2027».
«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Αλλάζει με πολύ γρήγορους δεσμούς» είπε και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι την δυσπιστία».
Ειδικά στον τομέα των έργων, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην κατασκευή των δύο νοσοκομείων (Ογκολογικό και Παιδιατρικό), στην ανάταξη των υπηρεσιών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης («οι πολίτες θα δουν σημαντικές αλλαγές των υφιστάμενων δομών υγείας μέσα στους επόμενους μήνες» είπε).
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε πως η σημερινή εκδήλωση, στην οποία μίλησαν και υπουργοί για όσα γίνονται στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα, αποφασίστηκε έτσι ώστε να μη στριμώχνονται τα της Θεσσαλονίκης σε μία, γενική περί τα οικονομικά, ομιλία. «Ο τρόπος αυτός αδικούσε το πολύ σημαντικό έργο που γινόταν», είπε χαρακτηριστικά.
O πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με την Ιρλανδία, που μπήκε την ίδια περίοδο στην Ε.Ε., ως χώρα υστερούμε. Πρόσθεσε, όμως, ότι απαιτείται πολύ διαφορετική περιφερειακή πολιτική, για να συγκλίνουν οι περιφέρειες της χώρας με τον συνολικό στόχο της Ελλάδας. «Όταν ήρθαμε στα πράγματα, έκανα μια πολύ απλή ερώτηση: "Ξέρουμε τα έργα που υλοποιούνται, σήμερα, στη χώρα"; Αν δεν ξέρουμε δεν μπορούμε να προγραμματίζουμε».
Όπως είπε, ο αναπτυξιακός προγραμματισμός «δεν είναι στατικός» και ενδεχομένως χρειάζεται αναπροσαρμογή σε τακτά χρονικά διαστήματα κι ότι «οι ανάγκες είναι, πάντα, ατελείωτες, οι φόροι πάντα πεπερασμένοι, αλλά πρέπει να ΄χουμε μια αίσθηση για το πού πρέπει να τους καταλήγουμε», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει προτεραιοποίηση «γιατί δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα, μπορούμε να κάνουμε αρκετά» αλλά μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.