Όλεθρο και καταστροφή έφεραν οι φλόγες στην Αττική, αλλά όχι μόνον... Έφεραν, μαζί, μια ανηλεή κι ατέρμονη πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για όσα έγιναν, ή δεν έγιναν και για το αποτέλεσμα που δεν είναι αυτό το οποίο θα περίμενε το λεγόμενο «επιτελικό κράτος».
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε, σήμερα την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, όπου εδρεύουν πυροσβεστικά αεροσκάφη της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης και της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών.
Εξέφρασε «ένα πολύ μεγάλο "ευχαριστώ"» στα πληρώματα και πρόσθεσε: «Ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό το οποίο κάνετε, θα έλεγα ειδικά για τους χειριστές των CL-215, έχω πλήρη αίσθηση του τι σημαίνει να πετάς με αεροπλάνα τα οποία είναι αρκετά καταπονημένα. Και βέβαια ξέρω και πόσο μεγάλη δουλειά γίνεται και από τους τεχνικούς υποστήριξης για να μπορείτε να τα κρατάτε τα αεροσκάφη στον αέρα. Εμείς από πλευρά μας έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να φέρουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα τα καινούργια Canadair 515. Έχουμε υπογράψει τη σχετική σύμβαση. Πρωταγωνιστήσαμε στο να υπάρχει μία μεγάλη παραγγελία από πλευράς Ευρώπης, ώστε να μπει μπροστά η γραμμή παραγωγής. Γιατί όλοι όσοι παραπονιούνται ότι δεν τα έχουμε νωρίτερα, πολύ απλά δεν γνώριζαν ότι τα αεροπλάνα αυτά δεν παράγονται και πρέπει να υπάρχει μία μεγάλη παραγγελία για να μπορέσουν να μπουν μπροστά. Ξέρουμε, όμως, ότι για τα επόμενα χρόνια ακόμα -σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια- θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά τα οποία έχουμε».
Και πρόσθεσε:
«Το έχω πει πολλές φορές, προσπαθούμε πάντα να γίνουμε καλύτεροι. Δεν περιμένουμε η λύση να έρθει μόνο από τον αέρα. Χρειάζεται πολύ σημαντική δουλειά να γίνει στο κομμάτι της πρόληψης. Νομίζω ότι έχουμε βάλει κάποια πρώτα σημαντικά θεμέλια σε αυτήν την κατεύθυνση. Να αντιληφθούμε ότι αυτή είναι μία συνολική προσπάθεια σε μία εποχή μεγάλης κλιματικής κρίσης την οποία νομίζω τη βιώνουμε όλοι. Πρέπει διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι. Και από όποια αστοχία μας ή από όποια φωτιά ξεφεύγει, πάντα να κοιτάμε να μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο».
Έσπευσε να σημειώσει ότι δεν θέλει, σε μια πολιτική αντιπαράθεση, «να απαξιωθεί όλη η δουλειά του κρατικού μηχανισμού. Οι ίδιοι οι πιλότοι, οι ίδιοι οι πυροσβέστες, οι ίδιοι οι εθελοντές έχουν κάνει τη δουλειά αυτή. Άρα, και από κάθε φωτιά η οποία ξεφεύγει παίρνουμε τα μαθήματά μας, ειδικά, θα έλεγα, για τις πολύ δύσκολες ζώνες στις οποίες και εσείς πρακτικά δεν μπορείτε να επιχειρήσετε, που αφορούν την επαφή του δάσους με τον αστικό ιστό».
Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη, ενημερώθηκε για τις αποστολές των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair CL-215 και CL-415 που συμβάλλουν στο απαιτητικό έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών, ενώ επισκέφθηκε και τη Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών, όπου συνομίλησε με τους τεχνικούς που συντηρούν τα αεροσκάφη καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου για να ανταποκρίνονται με αποτελεσματικότητα στις αποστολές τους, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές.
Συνομίλησε με τους Αμερικανούς πιλότους των ελικοπτέρων Erickson που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης, καθώς και τους Ιταλούς πιλότους πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair και τους Γάλλους πιλότους του ελικοπτέρου Super Puma, που έχουν έλθει στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU) για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Κασσελάκης: Υποστελέχωση, έλλειψη εξοπλισμού, παντελώς αναποτελεσματικός συντονισμός

Με αφορμή το «προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι» του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, έκανε την εξής ανάρτηση: «Δεν το πίστεψα όταν το διάβασα, αλλά έτσι εξηγείται γιατί από το πρωί επιχειρείται να δοθεί από την προπαγάνδα το σήμα της επιτυχούς διαχείρισης. Είναι το νέο αφήγημα Μητσοτάκη: Θα λέμε πόσο πετύχαμε για να ξεχάσουν πόσο αποτύχαμε... Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης τετραετίας.
Μετά τη Βόρεια Εύβοια: Διάγγελμα, «συμπολίτες μου» και κατεβασμένα μάτια.
Μετά την πρώτη στα χρονικά εισβολή πυρκαγιάς στον αστικό ιστό της Αθήνας (αφού πρώτα κατέκαυσε ό,τι βρήκε στο πέρασμά της επί 40 χιλιόμετρα): Αλαζονεία, έπαρση και επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας».
«"Δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία", πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. Δεν θα επιτρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κανέναν πληγέντα, άστεγο πολίτη που έχασε το βιος του, να του χαλάσει τον μύθο. Τον μύθο της Ελλάδας 2.0 που έχει γίνει Ελλάδα Σημείο Μηδέν», σχολιάζει και καταλήγει:
«Υποστελέχωση, έλλειψη εξοπλισμού, παντελώς αναποτελεσματικός συντονισμός. Αυτή είναι η Πολιτική Προστασία Μητσοτάκη, για την οποία μπορεί να είναι περήφανος ο ίδιος, όμως όχι κάθε πολίτης που αγαπά και νοιάζεται την πατρίδα του».

Συζήτηση στη Βουλή θέλει ο Ανδρουλάκης

Να διενεργηθεί άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τον οποίο, «ήρθε η ώρα» ο πρωθυπουργός να δώσει εξηγήσεις για το «επιτελικό μπάχαλο» των κυβερνήσεών του.
Σε σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει ότι «για μία ακόμη χρονιά, η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές ακόμα και λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας με τραγικό απολογισμό. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, τεράστια οικολογική καταστροφή, απώλεια περιουσιών για εκατοντάδες συμπολίτες μας».
Μάλιστα σημειώνει ότι «οι μεγάλες πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα της περσινής χρονιάς, όπου πάνω από 1.747.730 στρέμματα έγιναν στάχτη με τα καταστροφικά τους αποτελέσματα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας και τους συμπολίτες μας, αποδείχθηκε ότι δεν δίδαξαν τίποτα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε και φέτος αδικαιολόγητα ανέτοιμος. Η φωτιά έφτασε μέσα στην Αθήνα, οδηγώντας σε απώλεια ζωής, καταστρέφοντας κατοικίες, επιχειρήσεις και κατακαίοντας έναν από τους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα του αέρα και της ζωής στο κλεινόν άστυ».
«Η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αποτελεί το άλλοθι για τις αποτυχίες του "επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας στο πεδίο της πρόληψης, του συντονισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Η καταστροφή όμως του φυσικού πλούτου, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, ο κίνδυνος ερημοποίησης ολόκληρων περιοχών της χώρας¨, όπως είναι η Αττική, και η καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών δεν μπορεί να αποτελεί μονόδρομο», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιοργάνωση του συστήματος δασοπυρόσβεσης με νέα ολοκληρωμένα και σύγχρονα σχέδια πολιτικής προστασίας που θα απαντούν στα νέα δεδομένα, τις οποίες η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αξιολογήσει. Επιπλέον θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας, η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και η πλήρης αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος θα γίνεται με όρους βιωσιμότητας».
Στην επιστολή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τις ανεπάρκειες των υπουργών του. Τις ευθύνες για το επιτελικό μπάχαλο των κυβερνήσεων του, τις φέρει αποκλειστικά και ακέραια ο ίδιος. Ήρθε η ώρα να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και τον ελληνικό λαό. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε, σύμφωνα με το άρθρο 143 ΚτΒ, να διενεργηθεί άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, τις συνέπειες τους στους κατοίκους και τις περιοχές που επλήγησαν, τον σχεδιασμό για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών αυτών, την απουσία αποτελεσματικών σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και τις κατεπείγουσες αλλαγές στο σύστημα πολιτικής προστασίας ώστε να καταστεί λειτουργικό και αποτελεσματικό με την εκπόνηση σύγχρονων σχεδίων που θα απαντούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής».

Βελόπουλος : Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που έχουμε θέσει

«Ο πρωθυπουργός αντί να χρησιμοποιεί τους ήρωες πιλότους μας ως "κομπάρσους" της προσωπικής του προπαγάνδας, οφείλει να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που του έχουμε θέσει από την πρώτη στιγμή», για την πυρκαγιά στην Αττική, επισημαίνει ο Κυριάκος Βελόπουλος μετά την σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας.
«Γιατί από τα 17 Canadair που διαθέτουμε χρησιμοποιήθηκαν μόλις 3, εκ των οποίων τα δύο είναι τα παλαιότερα τ. 215; Γιατί, χρησιμοποιήθηκαν 15 "ενοικιαζόμενα" πτητικά μέσα αντί των δεκάδων που έχουν πληρωθεί με το υστέρημα του ελληνικού λαού; Με ποιες διαγωνιστικές διαδικασίες επελέγησαν τα συγκεκριμένα πτητικά μέσα που εκ του αποτελέσματος απέτυχαν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους; Ποιο το συνολικό κόστος και ποιες οι εταιρείες που ωφελήθηκαν; Τι απέγιναν τα δισεκατομμύρια από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την πολιτική προστασία; Γιατί δεν έγινε χρήση επιβραδυντικού υγρού, η Ελληνική Λύση έχει έγκαιρα καταγγείλει ότι η παραγγελία δόθηκε με εγκληματική καθυστέρηση;».
«Σε αυτά τα ερωτήματα θα κληθεί να απαντήσει ο πρωθυπουργός, όχι μπροστά στις κάμερες, αλλά στην Βουλή των Ελλήνων», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Συζήτηση στη Βουλή ζητά και η Κωνσταντοπούλου

Τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τις πυρκαγιές ζήτησε από τον πρόεδρο του σώματος Κωνταντίνο Τασούλα, η πρόεδρος της πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δηλώνοντας ότι στηρίζει το ήδη κατατεθέν σήμερα αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για το ίδιο θέμα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος, η κυρία Κωνσταντοπούλου επικοινώνησε και με το Γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας και ζήτησε «η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, που έχει ήδη ζητηθεί από την ίδια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και από τον πρόεδρο της Ν.Αριστεράς κ. Χαρίτση, με θέμα το σκάνδαλο των υποκλοπών, να συμπεριλάβει ως κατεπείγον θέμα ημερήσιας διάταξης και το έγκλημα που συντελέσθηκε στην Αττική, με την πυρκαγιά που κατέκαψε όχι μόνο το δάσος αλλά και τον αστικό ιστό, με ανθρώπινο θύμα μια εργαζόμενη γυναίκα, με θύματα αμέτρητα ζώα και πουλιά, με τραυματίες, προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή κι αφήνοντας τόσους ανθρώπους πληγέντες κι ανέστιους, έγκλημα που αποτελεί κομμάτι του διαρκούς εγκλήματος των πυρκαγιών σε βάρος της χώρας».