«Με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη είχαμε σοβαρά προβλήματα που οδήγησαν στη συρρίκνωσή μας, την αποστράτευση ανθρώπων που χρόνια προσέφεραν στην Αριστερά, αλλά και την απαξίωσή μας, γιατί η άσκηση πολιτικής δεν ήταν αντίστοιχη με τις αξίες της Αριστεράς και με τις προοδευτικές ιδέες. Αλλά και έναν αρχηγισμό που δημιούργησε και διχασμό».
Αυτό υποστήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο Action24 και στην εκπομπή "Η Επόμενη Μέρα" με το δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο. 
Πρόσθεσε πως η αντίθεσή του με την πολιτική του Στέφανου Κασσελάκη, που διατύπωσε και στην Κεντρική Επιτροπή, είναι ότι «αυτή η πολιτική και η πρακτική δεν αντιστοιχεί στο ρόλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στην ευθύνη που έχει ο πρόεδρος, στο καταστατικό μας και τις συνεδριακές αποφάσεις και πάνω απ’ όλα στα συμφέροντα της κοινωνίας και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.»
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο «η κρίση ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δημιουργήθηκε γιατί δεν είχαμε το πολιτικό αποτέλεσμα που έπρεπε, αλλά και γιατί δεν είχαμε και πολιτική δράση αντίστοιχη με το αξιακό υπόβαθρο του κόμματός μας». 
Κληθείς να σχολιάσει τις βολές του Στέφανου Κασσελάκη προς την «εσωκομματική αντιπολίτευση» για υπόσκαψη του έργου του ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε: «Καταρχάς δεν ανήκα και δεν υπήρξα μέλος κάποιας ομάδας ή δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό "εσωκομματική αντιπολίτευση". Σε όλο το χρόνο που διετέλεσα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Κ.Ο. κι εγώ προσωπικά, δείξαμε ότι μπορεί να υπάρξει ενότητα και ενιαίος λόγος. Ποτέ δεν εκπέμπαμε εσωστρέφεια, αντιθέσεις και γωνίες που προσέβαλαν. Είχαμε αξιόπιστο και δυνατό λόγο απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και δεν υπήρχε κανένα ψεγάδι. Άρα δεν υπάρχει επιχείρημα τουλάχιστον για την Κ.Ο. ότι υπήρξε οποιοδήποτε ψεγάδι και αυτό σταμάτησε το έργο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Αντίθετα η Κ.Ο. προκάλεσε πολλές προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεις στη Βουλή που ήταν αξιόλογες, όπως και προτάσεις νόμου που αφορούσαν τα ζητήματα της ακρίβειας, της  φορολογίας, αλλά και σε επιμέρους τομείς και σε περισσότερες από πενήντα ομιλίες στη Βουλή και άλλες τόσες σε διάφορες πόλεις της χώρας ποτέ δεν ακούστηκε κάποιο έλλειμμα για την πολιτική μας».
Την πρόταση μομφής κατά του προέδρου την χαρακτήρισε «πολιτική απόφαση που στηρίχθηκε στην ασκούμενη πολιτική από τον πρόεδρο και στην αντίθεσή της με τις συνεδριακές αποφάσεις και το κατασταστικό, γιατί υπήρχε έλλειψη συλλογικότητας». Και θύμισε ότι και η Κεντρική Επιτροπή εκλέγεται από τη βάση του κόμματος, όπως και ο πρόεδρος.