«Πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών. Να είναι το 2027 ο χαμηλότερος μισθός στα 1.500 ευρώ». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. 
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να αυξάνονται οι μισθοί πιο γρήγορα από τον πληθωρισμό. «Θα ήθελα να κριθώ στο τέλος της τετραετίας σε αυτό», πρόσθεσε. 
Έθεσε, ως δεύτερο στόχο, τη βελτίωση του ΕΣΥ. Αναγνώρισε ότι υπάρχει προβληματισμός των πολιτών και είπε πως στόχος είναι «περισσότερα Κέντρα Υγείας, περισσότερα νοσοκομεία, περισσότερους γιατρούς, να ΄χουμε μειώσεις στις λίστες χειρουργείων -σ αυτό θα βοηθήσουν και οι επεμβάσεις που θα γίνουν δωρεάν με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης». Για τους μισθούς των γιατρών υποστήριξε πως «έχουν, ήδη, αυξηθεί -κι όχι ευκαταφρόνητα» κι ότι με την υλοποιήση της νέας ΚΥΑ επιχειρείται η προσέλκυση νέων γιατρών.
«Υπάρχουν προβλήματα; Πολλά» παραδέχτηκε! Και υπογράμμισε:  «Δε θέλουμε επιτάξεις και βλέπετε ότι δεν χρειάστηκε, τελικά. Καταφέραμε να βρούμε προσωρινές λύσεις, έως ότου δρομολογήσουμε τις μόνιμες λύσεις».
Ο πρωθυπουργός προέβαλε τη θετική πλευρά του ΕΣΥ «η οποία δεν αναδεικνύεται και προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δίνει μεγάλη σημασία στο καινούργιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το οποίο «ήδη άρχισε να κατασκευάζεται με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος» και την επιτάχυνση των διαδικασιών για «το πιο σύγχρονο αντικαρκινικό νοσοκομείο όλων των Βαλκανίων». Και ανέφερε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ως «υποδειγματικό νοσοκομείο. Δεν είναι όλα μαύρα κι άραχλα», κατέληξε. 
Για το πρόβλημα της ανεργίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Έχουμε δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας. Είναι όλες καλοπληρωμένες; Όχι! Αλλά θα συμφωνήσετε ότι καλύτερα είναι να ΄σαι κακοπληρωμένος, παρά άνεργος».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός -και στη χώρα μας- θα βαίνει μειούμενος. 

Το πρόβλημα με τα ενοίκια

Αναγνώρισε το πρόβλημα των ενοικίων. «Γι αυτούς που νοικιάζουν το ενοίκιο είναι το πρώτο πρόβλημα» είπε και έσπευσε να προσθέσει: «Ευτυχώς, στη χώρα μας έχουμε μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης». Κι ανέλυσε το νέο πλέγμα παρεμβάσεων ώστε «οι συμπολίτες μας να μπορούν να αποκτούν σπίτι. Και δεν μπορούν τώρα να καλύψουν τη δόση ενός δανείου». Γι αυτό και, όπως είπε, έρχονται δυο προγράμματα για την απόκτηση σπιτιού.
«Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα βοηθήσει σ' αυτήν την κατεύθυνση. Το "σπίτι μου" είναι πρόγραμμα 2 δις που θα κατευθυνθούν σε συμπολίτες μας και θα βοηθήσει να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Άλλα 400 εκ ευρώ θα δοθούν με άτοκα δάνεια για ανακατασκευή παλιών διαμερισμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε. 
Για την αγορά ακινήτων είπε πως είναι «αγορά προσφοράς και ζήτησης. Αν υπάρχουν περισσότερα σπίτια για ενοίκια, θα πέσουν. Τα ενοίκια αυξάνονται γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση και λίγη προσφορά».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στόχοι της κυβέρνησης είναι:
  • Να βάλουμε ένα φρένο στη βραχυχρόνια μίσθωση.
  • Να μπορεί κάποιος που θα βγάλει το ακίνητό του σε μακροχρόνια μίσθωση, για τρία χρόνια να μη φορολογείται το εισόδημα από το ενοίκιο. 
  • Να αξιοποιηθεί δημόσια γη για κοινωνικές κατοικίες
Όπως είπε, είναι ένα πλέγμα «για να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες για τους συμπολίτες μας».
Για το θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις χθεσινές εξαγγελίες, για τις αλλαγές όσον αφορά τους επαγγελματίες σε χωριά ως 1.500 κατοίκους και υπογράμμισε ότι θα καταργηθεί εντελώς το τέλος επιτηδεύματος. Παραδέχτηκε ότι έγιναν βήματα στη φορολόγηση, αλλά «δεν είμαστε στο σημείο να φορολογούμε τον καθένα για το πραγματικό του εισόδημα».

Η κατάσταση στην αντιπολίτευση

Σε ερώτηση για την κατάσταση στην αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν μπορούμε να καθορίσουμε το τι γίνεται στο χώρο της αντιπολίτευσης». Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα, εκτός από αυτήν της κυβέρνησης. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί μαζί της, αλλά είναι μια κοστολογημένη -κυρίως- πρόταση».
Πρόσθεσε για την αντιπολίτευση: «Τι λέει η αντιπολίτευση; Σωστά είναι αυτά που δίνετε, αλλά είναι λίγα. Αν θέλουν να τα μοιράσουν διαφορετικά, να μας εξηγήσουν πώς θα τα μοιράσουν» είπε κι έγινε πιο συγκεκριμένος: «Θέλουμε ή δεν θέλουμε φρεγάτες Μπελαρά; Αν δεν θέλουν, να μας το πουν». 
Χαρακτηριστικά είπε ότι η αντιπολίτευση «βρίσκεται σε μια κατάσταση αφασίας πολιτικής».
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι παρά το ότι δηλώνει πως είναι δύναμη προοδευτική, «καταψήφισε όλες τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που συντάξαμε».  Πρόσθεσε πως «το "όχι σε όλα" δεν ταιριάζει στη σημερινή Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της πατρίδας. Αυτή η μεμψιμοιρία αδικεί την αντιπολίτευση». Και θύμισε ότι «το 2023 η αντιπολίτευση που επιδόθηκε στην καταστροφολογία δεν δικαιώθηκε».
Όταν ρωτήθηκε για τη δημοσκοπική πτώση της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε: «Αν το 2027 η ΝΔ είχε υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε θα είναι μια καλή κυβέρνηση; Περιμένετε να δείτε τι θα κάνουμε ως το 2027»... 

«Η Νέα Δημοκρατία είναι μια χαρά»

Όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του με τους πρώην προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε: «Έχω ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου κι έχουν ελευθερία της άποψης. Να θυμίσω ότι είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό που δεν επιβάλει ομοφωνία απόψεων, αλλά και κόμμα συντεταγμένο το οποίο επιβάλει, ειδικά στους βουλευτές να στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης Σε όσους ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ θα τους συσνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Η ΝΔ μια χαρά είναι».
Σε δεύτερη ερώτηση στο ίδιο θέμα και σε αναφορά για τις απουσίες των πρώην προέδρων κι άλλων στελεχών από την ΔΕΘ, απέφυγε να απαντήσει και, για το σκέλος της κυβέρνησης που αφορούσε τις ενδοπαραταξιακές φωνές για "δεξιά στροφή", είπε:
«Θα υπερασπίζομαι τις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζω και θα προσπαθώ να πείθω αυτούς που μέσα στη ΝΔ έχουν διαφορετική άποψη, ότι δεν έχουν δίκιο. Γι αυτό και απορρίπτω αυτά τα περί "δεξιάς στροφής", τα οποία κι εγώ ακούω». 
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Μένουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμά μας. Από την άλλη ακούω και σέβομαι κάθε άλλη άποψη. Όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο, θα υπάρχει γκρίνια. Καλή η αυτοκριτική, αλλά προέχει η διακυβέρνηση. Αν υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας θα διαψεύσουμε κι όσους επιμένουην ότι πρέπει να κάνουμε κάτι το διαφορετικό».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, είπε: «Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να απορροφούν το πολιτικό κόστος από μεταρρυθμίσεις που μπορεί να είναι δυσάρεστες. Αν πρέπει να αναλάβουμε ένα πρόσκαιρο πολιτικό κόστος (...) είναι μέρος της ίδιας της πολιτικής διαδικασίας». Για να προσθέσει: «Αυτό δε σημαίνει ότι δεν προσαρμοζόμαστε σε έκτακτες καταστάσεις. Αλλά προς τον πυρήνα των αλλαγών, αυτή η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και δεν αλλάζει».

«Δεν προτίθεμαι να βγω στη σύνταξη»

Με χιούμορ αντιμετώπισε την ερώτηση για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για κάποια ευρωπαϊκή θέση:
«Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη», είπε αρχικά αστειευόμενος. Και συνέχισε: «Έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές. Θα φάνταζε λίγο αλαζονικό να ασχολούμαστε με το τι θα γίνει το 2027». Και ξεκαθάρισε: «Δεν έχω κάποιο σχέδιο αυτόματης μεταπήδησης σε κάποια ευρωπαϊκή θέση». Επανέλαβε ότι σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία ως την Άνοιξη του 2027 και για το θέμα των πρόωρων εκλογών, επέμεινε: «Πάντα μου γίνεται το ερώτημα για τις πρόωρες εκλογές. Όπως διαψεύστηκαν πριν, όσοι το λένε, θα διαψευστούν και τώρα». 
Λίγο αργότερα, σε νέα ερώτηση, ξεκαθάρισε: «Είμαι πρωθυπουργός, αρχηγός της ΝΔ και δεν έχω καμία πρόθεση να βγω στη σύνταξη».
Ειδικά, δε, για τον εκλογικό νόμο, απέφυγε, ουσιαστικά, την απάντηση.

Μαχαίρι στη συζήτηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Λυπάμαι για την ανακύκλωση της συζήτησης» απάντησε σε ερώτηση για το πρόσωπο που τυχόν επιλεγεί για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και, μάλιστα, επειδή η ερώτηση έγινε από δημοσιογράφο εφημερίδας (Παραπολιτικά) που είχε θέμα την επιλογή Δένδια για τη θέση, πρόσθεσε: «(σ.σ. λυπάμαι) και για το πρωτοσέλιδό σας γιατί το θεωρώ προσβλητικό για την Πρόεδρο και το θεσμό».
Με μια κουβέντα έβαλε τέλος στη συζήτηση: «Η συζήτηση αυτή θα γίνει τον Ιανουάριο . Θα ζητήσω από όλους σας να σεβαστούμε τον θεσμό». 

«Απίθανες θεωρίες» στα δεξιά της ΝΔ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό φαινόμενο» την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και την αναγνώρισε ως απόρροια του μεταναστευτικού. Ειδικά για τη χώρα μας είπε πως «σε μεγάλο βαθμό έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου σήμερα ασχολούνται όλοι με τον αριθμό των Τούρκων τουριστών που έρχονται κι όχι των παράνομων μεταναστών».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ικανοποιητική» τη συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, αλλά έσπευσε να πει ότι δεν αποκλείεται να χειροτερέψει το θέμα των ροών «ειδικά αν αυτές έρθουν από την Αφρική λόγω κλιματικής αλλαγής». Και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, γι αυτό και έχει σημασία να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα το ξαναπώ για τους πολίτες Η Ελλάδα είναι πιο πολύ θωρακισμένη από ό,τι το 2019» κι ανέφερε, εκ νέου, τις τις φρεγάτες Μπελαρά, προσθέτοντας τις προμήθειες εξοπλισμού με F35 και Ραφάλ. Και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία μπορεί να συζητά με αυτοπεποίθηση με την Τουρκία, αλλά αυτό γίνεται επειδή ενίσχυσε την αποτρεπτική της δύναμη».
Όπως είπε, στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κινούνται «απίθανες θεωρίες. Λυπάμαι που κάποιοι θέλουν να κάνουν μια σπέκουλα παντελώς ανυπόστατη με τα εθνικά θέματα». 
Για τις σχέσεις με την Αλβανία είπε πως «περνούν από τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων της Αλβανίας». Πρόσθεσε ότι είναι «απαραίτητη προϋποθεση για να συνεχίσει να προχωρά η Αλβανία τον ευρωπαϊκό της δρόμο», ο σεβασμός των περιουσιών των Ελλήνων της Αλβανίας.

Στα τέλη του έτους η δίκη για τα Τέμπη

Σε ερώτηση για την τραγωδία των Τεμπών χαρακτήρισε «απαράδεκτες» όλες τις θεωρίες συγκάλυψης που διακινούνται. «Μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να αποδώσει τις ευθύνες» είπε κι επανέλαβε τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι η δίκη για τα Τέμπη θα αρχίσει στο τέλος του έτους.
«Πλήττεται το κύρος της Δικαιοσύνης αν δεν κάνει η ίδια η Δικαιοσύνη ό,τι περνά από το χέρι της για να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η δίκη αυτή».

Στα υπόλοιπα θέματα, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε «τις άστοχες επιλογές στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως τη σχεδιάσαμε, δεν "δούλεψε". Θα επαναλάβω ότι δε θα δεχτούμε παραβατικές καταστάσεις μέσα στα πανεπιστήμια».
Για την απόφαση να είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο νέος Επίτροπος στην Ε.Ε, είπε πως είναι «ένα πολύ ικανό στέλεχος που μπορεί να υπηρετήσει την πατρίδα μας από τη νέα θέση. Είμαι σίγουρος ότι η χώρα θα ΄χει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο». Όπως είπε, με την επιλογή Τζιτζικώστα τιμά τη Μακεδονία «με ένα στέλεχος πρώτης γραμμής, αλλά στέλνω και μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δεν είναι αναγκαίο να είναι τεχνοκράτες όλοι στην επιτροπή. Η χώρα έκανε αυτήν την επιλογή στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Είμαι σίγουρος ότι ο Απόστολος θα είναι ένας εξαιρετικός επίτροπος, θα βοηθήσει την Ε.Ε. αλλά και την πατρίδα μας».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη πρόοδο που έγινε στο πρόβλημα της οπαδικής βίας, αναφέροντας την τοποθέτηση καμερών, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το μητρώο λεσχών λέγοντας πως όλα αυτά είναι «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Για τον υπερτουρισμό τόνισε πως «ο στόχος δεν είναι οι αφίξεις τουρισμού, αλλά τα έσοδα», πρόσθεσε πως η Ελλάδα «δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Έχει σημειακό πρόβλημα σε κάποιους προορισμούς ορισμένες περιόδους του χρόνου». Ειδικά, δε, για την κρουαζιέρα, διατύπωσε την άποψη πως έχει «αμφίβολο οικονομικό αποτύπωμα για την τοπική οικονομία» και ανακοίνωσε αλλαγές στις οποίες η κυβέρνηση θα είναι αρκετά τολμηρή.