Γράφει ο «Σύντομος»

Ζήλεψε τον... Γαλιλαίο ο Σταύρος Καλαφάτης. Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Karfitsa», αναφέρεται στην εξέλιξη των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πόλη μας. Το σχέδιο που έχουμε δρομολογήσει -και είμαι περήφανος που  μετείχα σ΄ αυτό- προχωρά με εντατικούς ρυθμούς. Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε μια σύγχρονη πόλη που θα χαίρεσαι να ζεις, να εργάζεσαι, να την επισκέπτεσαι». Και καταλήγει ως... Θεσσαλονικεύς Γαλιλαίος: « Στον ισχυρισμό "τίποτα δεν αλλάζει σε αυτήν την πόλη" η απάντηση, πλέον, είναι: Και όμως, αλλάζει!».

Και μια κι ο λόγος για τον Καλαφάτη: Άνοιξε κύκλο επαφών με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών μετά τις θερινές διακοπές. Η αρχή έγινε χθες το πρωί στο γραφείο του στη Βουλή με τους νεοεκλεγέντες Βουλευτές. Ο Στ. Καλαφάτης κατέγραψε σ΄ένα μπλοκάκι τις σκέψεις, τις αγωνίες και τις προτάσεις των συναδέλφων του -όλοι πήραν το λόγο- και υποσχέθηκε σε συνεργασία με το γραφείο του Πρωθυπουργού εντατικοποίηση της προσπάθειας για την  αναβάθμιση του έργου τους και την παραγωγή πολιτικής  με ενεργό συμμετοχή στην τελική διαμόρφωση των  νομοσχεδίων.

Ένας άλλος βουλευτής Θεσσαλονίκης, ο Θόδωρος Καράογλου της Β', παραχώρησε συνέντευξη στο κανάλι που λειτουργεί σάιτ της Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ. Εκεί είπε στη δημοσιογράφο Θ. Απότα, ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από την αύξηση των νυχτερινών για τους αστυνομικούς. Ούτε οι... ίδιοι, πάντως, έμειναν ευχαριστημένοι γι αυτό κι εξέδωσαν και ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η αύξηση αυτή είναι, στην πραγματικότητα, μισό ευρώ την ώρα...

Στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.  Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου θα γίνει δεκτός από την Α.Θ.Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι και την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης κ. Ekrem İmamoğlu στο Δημαρχείο της Πόλης.  Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ. Αγγελούδης θα επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, το Ζωγράφειο Λύκειο και την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή.  

Έξυπνη και σημαντική η πρωτοβουλία του δήμου Καλαμαριάς, να μοιράσει σε όλα τα «πρωτάκια» του δημοτικού από ένα μολύβι. Κι αυτό επειδή το συγκεκριμένο μολύβι, αφού χρησιμοποιηθεί, στο τέλος... φυτεύεται και από αυτό ξεφυτρώνει ένας βλαστός που, με τα χρόνια, θα γίνει δενδράκι. Για να μαθαίνουν από μικρά τα παιδιά τον κύκλο της ζωής στη φύση.

Ξανάρχεται στο προσκήνιο το θέμα με τις περίφημες 900 θέσεις παρκαρίσματος στο κέντρο της πόλης, που αποφασίστηκε να διεκδικηθούν κατά τη διάρκεια του συντονιστικού στο οποίο προεδρεύει ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας. Ο υφυπουργός έκανε τις επαφές του, αλλά οι θέσεις ακόμη δεν δόθηκαν. Κάποιες από αυτές θα είναι μέσα στη ΔΕΘ (400) και, όπως είναι φυσικό, αν δεν «σφυρίξει λήξη» η Γενική Έκθεση (η 88η) θέσεις δεν θα δούμε. Κάποιες άλλες είναι στο Λιμάνι (250) και κάποιες σε έκταση της ΓΑΙΟΣΕ (150). Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αποδεικνύονται ατέλειωτες, ενώ το ερώτημα παραμένει: Οι θέσεις θα είναι στη διάθεση των Θεσσαλονικέων και μετά τον Δεκέμβριο όταν, πλέον, το μετρό θα είναι στις ράγες; Ή θα επιστραφούν στους φορείς; Γιατί σίγουρα μετά την κατασκευή του Fly Over θα σταματήσουν να διατίθενται.

Κι ένα υποερώτημα: Όταν θα ΄χει κλαδικές εκθέσεις στη ΔΕΘ οι εκεί θέσεις θα λειτουργούν;