Κίνδυνο να εμπορευματοποιηθεί η δημόσια Παιδεία βλέπουν οι πρόεδροι της ΟΙΕΛΕ και του Ε.Κ.Θ.. Όπως ισχυρίστηκαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, « η κυβέρνηση προχώρησε σε συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές χειρουργικού χαρακτήρα».
Οι αλλαγές με τις οποίες διαφωνούν είναι:
  • Η ψήφιση του άρθρου 50 του Ν. 4653/2020 που αναγνωρίζει τα ακαδημαϊκά προσόντα των τίτλων των «απολύτως ανεξέλεγκτων Κολλεγίων», όπως τα χαρακτήρισαν, ισχυριζόμενοι ότι οι τίτλοι αυτοί εξομοιώνονται με τα πτυχία των ΑΕΙ.
  • Η ψήφιση του Νόμου 4713/2020 για την ιδιωτική εκπαίδευση, που προβλέπει διατάξεις «που μετατρέπουν τους διδάσκοντες σε απλούς υπαλλήλους-διεκπεραιωτές που βάζουν "άριστους" βαθμούς και δεν ελέγχουν ουσιαστικά ενδοσχολικές εξετάσεις υπό τον φόβο της απόλυσης».
  • Η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, γιατί, σύμφωνα με τους δύο προέδρους, αφήνει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τουλάχιστον 25.000 μαθητές, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν ούτε τη βάση για να περάσουν στα ΑΕΙ και, όπως είπαν, «θα οδηγούνται στα χέρια των ΙΕΚαρχών και Κολλεγιαρχών που ήδη από την εφαρμογή της έχουν τετραπλασιάσει τα κέρδη τους».
  • Ο νόμος για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ Χάρη Κυπριανίδη και τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Γιώργο Χριστόπουλο θα λειτουργούν «χωρίς σοβαρούς όρους και προϋποθέσεις».
Όπως είπαν, ακόμη και η (μελλοντική) καθιέρωση της «ελεύθερης γονεϊκής επιλογής σχολείου έχει διαλύσει, όπου εφαρμόστηκε, τα δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα»... 
Ο κ. Χριστόπουλος έκανε λόγο για «ασυδοσία επιχειρηματικών κύκλων και ιδιοτέλεια», για «ιδεοληψίες σημαντικού μέρους του πολιτικού προσωπικού της χώρας» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τη Νέας Δημοκρατίας «ανέλαβε να πραγματοποιήσει το σχέδιο πλήρους εμπορευματοποίησης της Παιδείας που δεν κατόρθωσαν κάποιες από τις κυβερνήσεις της κρίσης, ιδίως της περιόδου 2010-2014». 
Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι έρχονται «κοσμογονικές αλλαγές» κι ότι «εφοπλιστικά κεφάλαια και μεγάλα εκπαιδευτικά funds επενδύουν στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εξαγοράζοντας τμήμα ή και το σύνολο γνωστών εκπαιδευτηρίων. Κάποια μεγάλα ιδιωτικά σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε διαδικασία μεταβολής ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Η προοπτική της δημιουργίας ενός all inclusive εκπαιδευτικού οργανισμού από την προσχολική αγωγή έως (δυνητικά) το Πανεπιστήμιο, έχει ανοίξει την όρεξη μεγάλων παικτών του επιχειρηματικού κόσμου».
Για τη δημόσια εκπαίδευση, ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι «ψυχορραγεί. Η κατάσταση με τη σχολική στέγη είναι τραγική και θα επιδεινωθεί με το κόψιμο της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, οι συμπτύξεις τμημάτων θα δημιουργήσουν συνθήκες σαρδελοποίησης στις τάξεις, ενώ υπάρχουν πολλά οργανικά κενά. Τα δημόσια πανεπιστήμια υποφέρουν από την χρόνια υποχρηματοδότηση. Έτσι, δημιουργούνται δύο κόσμοι, εντελώς αντίθετοι».