Προβληματισμό προκαλεί στην διοίκηση του ΟΣΕ οι δολιοφθορές και οι βανδαλισμοί που σημειώνονται στις γραμμές των τρένων. Νεαρά άτομα, σε κοινή θέα, λεηλατούν τις ράγες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θήβας με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Όλα αυτά «μέρα- μεσημέρι» ενώ δίπλα τους περνούν οι συρμοί.
Οι δράστες κρύβουν τα πρόσωπά τους με κουκούλες. Κι όταν ακούν το θόρυβο από τα ντρόουν που χρησιμοποιεί ο ΟΣΕ, χώνονται μέσα στα τσιμεντένια ορύγματα που χρησιμοποιούνται για τις συνδέσεις των καλωδίων. Και να σκεφθεί κανείς ότι τα περισσότερα καλώδια -εκτός αυτών της ηλεκτροκίνησης- αυτά δεν έχουν χαλκό, αλλά οπτικές ίνες, που είναι άχρηστες στους κλέφτες! Τα καλώδια ηλεκτροκίνησης, όμως, έχουν χαλκό πολύ καλής ποιότητας που, αφού καούν σε υψηλές θερμοκρασίες, κάποιος μπορεί να τον συγκεντρώσει και να τον πουλήσει σε καλή τιμή.
Μπλοκάρουν, όμως, τα συστήματα τηλεδιοίκησης και φωτοσύμανσης και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές!
Όπως εξηγεί ο Νίκος Τσολάκης, πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ, όταν αφαιρούνται τα καλώδια κοκκινίζει όλος ο πίνακας ελέγχου και κανείς δεν μπορεί να μαντέψει ποιο είναι το «λαμπάκι» που απεικονίζει το τρένο! «Κανείς, δεν έχει εικόνα που είναι το τραίνο, οπότε όλα πρέπει να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα για να μην έχουμε προβλήματα με κάποιο ενδεχόμενο ατύχημα» λέει στο parapolitika.gr! O  Γιάννης Φεστερίδης προϊστάμενος ασφαλείας των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ περιγράφει την εμπειρία του να βρίσκει... τσιμεντόλιθο που οι δράστες πέταξαν από γέφυρα πάνω στις ράγες! «Φανταστείτε να περνάει το τρένο και να δει μπροστά του τσιμεντόλιθο», τονίζει.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΟΣΕ οι δράστες έχουν συγκροτήσει ολιγομελείς ομάδες και δρουν στην ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών. Παρόμοιες καταστάσεις, όμως, συμβαίνουν και σε άλλα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως, για παράδειγμα, στην περιοχή Λαχανόκηπων της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Φεστερίδη, μόνον την τελευταία εβδομάδα επισκέφθηκε περί τα έξι αστυνομικά τμήματα για να καταθέσει έγγραφες καταγγελίες!
Για την περίπτωση που οι δράστες πετούν τσιμεντόλιθους και πέτρες, οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ προσανατολίζονται στους βανδαλισμούς. «Υπάρχουν κάποιες φθορές, που μας προβληματίζουν έντονα. Το καλοκαίρι που μας πέρασαν, άνοιξαν φρεάτιο και του έριξαν μέσα εύφλεκτο υλικό. Δεν πήγαν να κλέψουν, αλλά να κάψουν», περιγράφει ο κ. Τσικαλάκης.
Χθες, αστυνομικοί εντόπισαν στην περιοχή του Ταύρου στην Αθήνα, δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή, ημιφορτηγό που μετέφερε μισό τόνο σιδηροδρομικού υλικού από εργασίες που γίνονται ευρύτερη περιοχή! Ήταν τρεις σιδηροτροχοί και μια ράγα που ζύγισαν πάνω από μισό τόνο! Από το βάρος, το φορτηγάκι «κάθισε» κι ο δράστης αναγκάστηκε να το παρατήσει στο σημείο όπου το εντόπισε η αστυνομία.
Κι όλα αυτά ενώ, εκτός από τα ντρόουν, στην Αθήνα μόνον υπάρχουν 267 κάμερες δίπλα στις σιδηρογραμμές...