Γράφει ο «Σύντομος»

Έφθασαν και στη Θεσσαλονίκη οι αναταράξεις από όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εξέδωσε μέχρι και ανακοίνωση με έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία! Την ώρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, δεν προέρχονται από τα σπάργανα του κόμματος) προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι «το κόμμα θα βγει ενωμένο και δυνατό από τη νέα περιπέτεια», η ΝΕ επισημαίνει ότι τη λύση θα δώσουν «οριστικά και τελεσίδικα τα μέλη του κόμματος» και τη λύση αυτή «οφείλουμε όλοι μας να σεβαστούμε και ενωμένοι πλέον να δώσουμε τους αγώνες που καλά γνωρίζουμε για τη δοκιμαζόμενη κοινωνία που μας βλέπει απογοητευμένη, οργισμένη και θλιμμένη».

Η ΝΕ Β Θεσσαλονίκης ηχεί καμπανάκι για όλα τα στελέχη, λέγοντας ότι «στον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν χωρούν προσωπικές διαδρομές και φραξιονισμοί, δεν χωρούν ανοίκειες επιθέσεις και δολοφονίες χαρακτήρων, δεν χωρά ο μισανθρωπισμός και η μισαναπηρία, δεν χωρούν "υπόγες" και παράκεντρα, δεν χωρούν τρολς και πληρωμένοι κονδυλοφόροι». Τώρα, αυτό το τελευταίο για τα τρολ τι το ΄θελαν; Μόνο.. φωτογραφία συγκεκριμένου υποψηφίου για την προεδρία που δεν έβαλαν. 

Ο κ. Παππάς, πάντως, που εκπροσωπεί το κόμμα στην 88η ΔΕΘ ήρθε στη Θεσσαλονίκη και έκανε (ως τώρα) μια περιορισμένη δήλωση για τα εσωκομματικά. Προτίμησε να επισκεφθεί το Θεαγένειο και να ακούσει τα προβλήματα εργαζομένων και ασθενών. Μικρή λεπτομέρεια: Το... ΚΚΕ τον είχε προλάβει καθώς δύο βουλευτές Θεσσαλονίκης είχαν, ήδη, καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του νοσοκομείου...

Τις απευθείας αναθέσεις έχει «βάλει στο μάτι» ο ανεξάρτητος βουλευτής Θεσσαλονίκης Μιχάλης Χουρδάκης. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), το 72% των συμβάσεων του πρώτου τετραμήνου του 2024, αξίας 625 δισ. ευρώ, υπογράφηκαν χωρίς διαγωνισμό» υποστηρίζει σε ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, καταγγέλλοντας την εκτεταμένη χρήση απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις. Δεν ρίχνει και μια ματιά προς τους δήμους και τις περιφέρειες; Θα βγάλει λαγούς.

Περισσότερο ως απόγονος προσφύγων μίλησε στη βουλή ο Σταύρος Καλαφάτης παρά ως Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. «Εκατόν δύο χρόνια από τότε και πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή, την κατοχή και τον εποικισμό της μισής Κύπρου οι πιο πικρές μας μνήμες παραμένουν ζωντανές. Τίποτα δεν λησμονούμε. Ξέρουμε, άλλωστε, ότι λαοί που χάνουν την επαφή με την ιστορία τους, διακινδυνεύουν το μέλλον τους», είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του  για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και την Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας. Ε, το αίμα νερό δεν γίνεται.

Από το πρωί της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου, πρώτης μέρας των μαθημάτων μετά τον αγιασμό, το 3ο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μενεμένης μετονομάστηκε σε 3ο Γυμνάσιο Μενεμένης με Λυκειακές Τάξεις «Κωστής Παλαμάς», μετά από απόφαση του δήμαρχου Λάζαρου Κυρίζογλου και ύστερα από σχετικές εισηγήσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Γιατί «Κωστής Παλαμάς»; Όχι, ο μεγάλος ποιητής μας δεν είχε κάποια σχέση με την περιοχή. Ήταν, όμως, ένας τρόπος που βρήκε ο δήμος να τον τιμήσει και να τοποθετήσει στην είσοδο του σχολείου μια μαρμάρινη πλάκα με το όνομα μια από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Ωραία ιδέα για να την ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι.