Στους πρόποδες του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης στις 07:00 το πρωί, δόθηκε η εκκίνηση του ιστορικότερου αγώνα των υπεραποστάσεων το 42ο «Σπάρταθλον».Λίγα λεπτά πρίν από την εκκίνηση του αγώνα χαιρετισμό απηυθύναν ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου κ. Βαγγέλης Πολυμέρης, ο Δήμαρχος Σπάρτης Μιχαήλ Βακαλόπουλος και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κ. Φώτης Γεωργιάδης.
Δευτερόλεπτα πριν από την αντίστροφη μέτρηση ο Τεχνικός Διευθυντής του αγώνα, κ. Παναγιώτης Μπονέλης ζήτησε από όλους να κρατήσουν 1 λεπτού σιγή στη μνήμη του Σπαρταθλητή Γιώργου Πάνου.
Οι 395 δρομείς που προέρχονται από  55 χώρες ξεκίνησαν και την ώρα αυτή  διασχίζουν την απόσταση από την Αθήνα και αναμένονται για τερματισμό στην πόλη της Σπάρτης τα ξημερώματα της Κυριακής 29/09.
Από το 15ο σημείο ελέγχου,και  έχοντας διανύσει τα πρώτα 54,7 χιλιόμετρα της διαδρομής,  προηγούνται 20 αθλητές, στους οποίους συγκαταλέγονται και 4 Έλληνες.
Στην 1η θέση είναι εως τώρα ο Φώτης Ζησιμόπουλος, πρώτος τερματίσαντας των τελευταίων τριών διοργανώσεων, στην 2η ο Ουρουγουανός Φερνάντο Μαρτίνεζ και στην 3η ο επίσης Βραζιλιάνος Χαντόζα Βαλντενίρ. 
Ακολουθούν στην 4η θέση γενικής ο Ούγγρος Μπότις Τάμας, στην 5η θέση ο Αμερικανός Μος Τζέικομπ και στην 6η θέση και 1η στην κατηγορία γυναικείων συμμετοχών η επίσης Αμερικανίδα Καμίλ Χερρόν. 
Στην 7η , 8η και 9η θέση βρίσκονται τρεις Έλληνες , ο Κρίστ Παρασκευάς, ο Γεώργιος Δημουλάς και ο Ευάγγελος Νούλας. 
Την δεκάδα συμπληρώνει ο Ούγγρος Πίτερ Γκασπάρ. 
Αξιοθαύμαστη είναι η εξαίρετη σχέση μεταξύ των αθλητών , η οποία αποτυπώνεται με την τοιχογραφία που δημιούργησε ο Γεώργιος Δημουλάς απεικονίζοντας τον συναθλητή του , Φώτη Ζησιμόπουλο. 
Το 42ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Υπουργείου Τουρισμού. Το 42ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ εκκίνησε με την χρυσή ετικέτα ποιότητας,”Golden Label” την οποία απένειμε η Διεθνής Ομοσπονδία Δρομέων Υπεραποστάσεων Ι.Α.U.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη του αγώνα σε LiveStreaming μέσω της
επίσημης ιστοσελίδα του Διεθνές Συνδέσμου Σπάρταθλον, www.spartathlon.gr.