«Απέχουμε μόλις 87 μέρες από την απόδοση του Μετρό. Παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις και τις ψεύτικες υποσχέσεις εργάστηκαν πολλοί τα προηγούμενα χρόνια.Η ολοκλήρωση και η παράδοσή του μετουσιώνει όλες τις επιδιώξεις που βρίσκονται στον πυρήνα του υπουργείου».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, που βρέθηκε, ξανά, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη για τη συνέντευξη Τύπου - παρουσίαση του σταθμού Αγίας Σοφίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης και χαρακτήρισε τη σημερινή «μια σημαντική μέρα για τη Θεσσαλονίκη».
Όπως τόνισε, η σύμβαση για το μετρό υπογράφτηκε (από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή) στις 26/4/2006. «Μετά από 18 χρόνια το έργο ολοκληρώνεται. Περιλαμβάνει 13 σταθμούς, 18 υπεραυτόματους συρμούς χωρητικότητας 450 ατόμων και μέγιστη ικανότητα μεταφοράς 18.000 πολιτών ανά κατεύθυνση».
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το μόνο που απομένει είναι η ολοκλήρωση των δοκιμών ενώ ολοκληρώνεται και η εκπαίδευση του προσωπικού. «Η Θεσσαλονίκη θα έχει και Μετρο και αρχαία. Είμαστε έτοιμοι», υπογράμμισε.
Όπως τόνισε, η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται, καθώς απέκτησε 110 ηλεκτρικά λεωφορεία, θα διαθέτει Μετρό και σε λιγότερο από 3 χρόνια το Flyover. «Το Υπουργείο σχεδιάζει, υλοποιεί και παραδίδει. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει πρότυπο ανάπτυξης για όλη τη χώρα» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος τόνισε πως: «ο Σταθμός Αγίας Σοφίας θα είναι ο σταθμός με την περισσότερη κίνηση στην πόλη. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από ένα έργο, εμείς το παραδίδουμε. Τώρα πρέπει να αντλήσει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της και να έρθει μαζί μας στο επόμενο βήμα», κατέληξε.
Νωρίτερα οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο σταθμό που είναι έτοιμος και... θυμίζει μουσείο. Μπαίνοντας κάποιος σε πρώτο επίπεδο βλέπει τα αρχαία ευρήματα της βυζαντινής Θεσσαλονίκης κι όσο προχωρά σε επίπεδα μπορεί να δει ευρήματα παλαιότερων εποχών. Επίσης υπάρχουν τεράστιες προθήκες με μικρότερα ευρήματα και κομμάτια από τη Ρωμαϊκή και παλιότερες εποχές.