Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αντί για τον ήχο του κουδουνιού, ξεκίνησε η σχολική χρονιά σε συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης. Οι κινητοποιήσεις έγιναν από γονείς και μαθητές στα 2ο, 3ο, 4ο, 16ο και 17ο Γενικά Λύκεια, καθώς ενημερώθηκαν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, πως μαθητές των τελευταίων τάξεων, της Γ’ Λυκείου πρέπει να αλλάξουν σχολείο επειδή καταργούνται τμήματα.
Συνολικά 45 παιδιά σε σχολεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στην πλειοψηφία τους μαθητές Λυκείου, αλλάζουν ξαφνικά σχολική στέγη, με την αιτιολογία ότι το τμήμα τους είναι ολιγομελές.
Σύμφωνα με την Α’ ΕΛΜΕ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη δεν εγκρίθηκαν:
– Από το 8ο ΕΠΑΛ (Ευκλείδης) δύο τμήματα: η ειδικότητα της Γ’ τάξης του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας, Βοηθού Οδοντοτεχνίτη, με 7 εγγραφές. Η ειδικότητα της Γ’ τάξης του Τομέα Πληροφορικής, Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ με 5 εγγραφές στην Α’ φάση
– Από το 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ (Ευκλείδης) διώχνουν ολόκληρο τομέα. Δεν ενέκριναν τμήμα του Τομέα Πληροφορικής στη Β με 8 μαθητές και στο Γ τμήμα του Τομέα Πληροφορικής «Δικτύων» με 9 μαθητές.
– Από το 17ο ΓΕΛ κόβεται στη Β΄ τάξη το τμήμα Προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών με 7 μαθητές. «Σημειώνουμε ότι όχι μόνο δεν ενέκριναν το ολιγομελές αλλά εμπόδισαν και μαθητές που ήθελαν να κάνουν μετεγγραφή στο σχολείο και μάλιστα στο τμήμα προσανατολισμού θεωρητικών σπουδών!», τονίζει η Α’ ΕΛΜΕ.
-Από το 16ο ΓΕΛ δεν εγκρίθηκε το τμήμα Θετικής – Υγείας της Γ Λυκείου με 6 μαθητές (3+3)
-Στο 2ο ΓΕΛ δεν εγκρίθηκε το τμήμα Ανθρωπιστικών της Γ τάξης με 8 μαθητές.
-Από το 11ο ΓΕΛ δεν εγκρίθηκε το τμήμα Ανθρωπιστικών της Β τάξης με 5 μαθητές.
Με έγγραφό της στις 10 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μόλις μία μέρα πριν τον αγιασμό, η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης γνωστοποίησε στα σχολεία απόφαση για το πού θα μεταφερθούν τα παιδιά:
-Από το 2ο ΓΕΛ: 8 μαθητές Ανθρωπιστικών Γ τάξης στο 15ο ΓΕΛ
-Από το 3ο ΓΕΛ: 5 μαθητές Θετικών Γ τάξης στο 7ο ΓΕΛ και 4 μαθητές Θετικών Γ τάξης στο 17ο ΓΕΛ
-Από το 17ο ΓΕΛ: 6 μαθητές Ανθρωπιστικών  Β τάξης στο 4ο ΓΕΛ
-Από το 16ο ΓΕΛ: 6 μαθητές Θετικών Γ τάξης στο 23ο ΓΕΛ
-Από το 4ο ΓΕΛ: 6 μαθητές Ανθρωπιστικών Γ τάξης στο 17ο ΓΕΛ και 6 μαθητές Θετικών Γ τάξης στο 17ο ΓΕΛ
-Από το 11ο ΓΕΛ: 9 μαθητές Θετικών Γ τάξης στο 1ο ΓΕΛ Τριανδρίας

Η κινητοποίηση

Με σύνθημα «οι μαθητές δεν είναι αριθμοί», γονείς και καθηγητές διαδήλωσαν μαζί με τους μαθητές έξω από το κτήριο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Α Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους γονείς, ειδικά στο 2ο ΓΕΛ, ζητήθηκαν ήδη λίστες των μαθητών που θα μετακινηθούν στο 15ο, ώστε από αύριο να μπουν κανονικά απουσίες.
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τη διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ζωή Βαζούρα.
Στην κινητοποίηση που προηγήθηκε, στο 2ο ΓΕΛ της Ικτίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης βρέθηκε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης.  Εκεί οι μαθητές με τους γονείς τους και καθηγητές «μπλόκαραν» την τελετή του Αγιασμού. Ο κ. Κόπτσης δεσμεύτηκε για λύση του θέματος από αύριο, με την προϋπόθεση να γίνει ο Αγιασμός στο σχολείο. Η δέσμευσή του απορρίφθηκε από γονείς και μαθητές.
«Εμείς είμαστε εδώ για να λύνουμε θέματα. Σήμερα συνάντησα τους γονείς των μαθητών. Πρότεινα λύση στο θέμα, ζήτησα να μπουν οι μαθητές τώρα στο σχολείο για να μη χαθεί ούτε μισή ώρα μάθημα. Δεσμεύτηκα και δεσμεύομαι ότι μέχρι αύριο θα έχουμε λύσει το θέμα, αφού μπουν τα παιδιά μέσα στο σχολείο. Οι γονείς ήταν ανένδοτοι, η απάντηση τους ήταν ”μόνο αν το δούμε εγγράφως θα μπούμε”. Δεν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να είναι δέσμιο κανενός. Εμείς είμαστε εδώ για τα παιδιά. Για εμάς όλα τα παιδιά,είναι παιδιά αυτής της Περιφέρειας» δήλωσε ο κ. Κόπτσης.
Από την πλευρά του, το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σταματίου, υποστήριξε:
«Ο κ. Κόπτσης μας είπε ουσιαστικά ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα λυθεί στο άδηλο μέλλον. Τον ρωτήσαμε αν είναι ο αρμόδιος για τη λύση του θέματος και μας είπε όχι, αλλά θα πιέσει. Του είπαμε ότι αν δεν δεσμευτεί εγγράφως πως θα λυθεί το πρόβλημα, δεν θα μπουν οι μαθητές στις τάξεις».

Ευχές και... καθυστερήσεις

Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τον άλλον, οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης εξέδιδαν ανακοινώσεις για το πώς άρχισε η χρονιά χωρίς προβλήματα. Κάποια πράγματα, όμως, έγιναν την τελευταία στιγμή. Όπως η πρόσληψη των εποχικών καθαριστριών και καθαριστών των σχολικών συγκροτημάτων της Θεσσαλονίκης, που υπέγραψαν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου μόλις τη... Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, με τη σχολική χρονιά να αρχίζει σήμερα... 11 Σεπτεμβρίου.