Τα 180 χρόνια παρουσίας και αδιάλειπτης προσφοράς της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στα γράμματα και στον άνθρωπο γιορτάστηκαν στο πλαίσιο της 88ης Δ.Ε.Θ και περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στο οποίο φιλοξενείται και η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».
Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξέπεμπε στην εκδήλωση αυτήν με τον πιο λεπτοφυή και ταυτόχρονα εμφατικό τρόπο το «άρατε πύλας» που αποτελεί και το μήνυμα της αφίσας της.
 Για την πρωτοβουλία που ανέλαβε το 2022 η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» να στηρίξει την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να αναδείξει το έργο της στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ.  σε συνεργασία με την Σχολή και από το 2023 και με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, μίλησε ως ο οικοδεσπότης του Περιπτέρου και Α’ Αντιπρόεδρος της Β.Θ. κ. Παντελής Φιλιππίδης, με την επιπλέον ιδιότητα του ως Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. 
Η Σχολή που χτίστηκε στον Λόφο της Ελπίδος, στην Χάλκη των Πριγκηποννήσων και στην βυζαντινή Μονή της Αγίας Τριάδος ιδρύθηκε πριν από 180 χρόνια, το 1844, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γερμανό Δ΄, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1894 και το 2024 ανακαινίζεται εκ βάθρων και εκσυγχρονίζεται με δωρεά του Ιδρύματος Μαρτίνου που ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.