Η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, όπως και του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, δεν μπορεί να περιορίζεται σε θεωρητικό χαρακτήρα και ευχολόγια. Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί δίπλα στους Δήμους της Χώρας, αντιλαμβανόμενη τον κομβικό τους ρόλο στη διαχείριση των αποβλήτων. Δυστυχώς, όμως το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, δείχνει κάτι εντελώς διαφορετικό επιχειρώντας να περιορίσει τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας και Διαχείρισης Υδάτων της ΚΕΔΕ Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας στο 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων, που διεξήχθη στην Έδεσσα με θέμα: “Κυκλικές Πόλεις & Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων – Οι Προκλήσεις για την Κοινωνία, τους Φορείς, την Πολιτεία”.

«Η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, όπως και του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030 αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα που κάνει η Χώρα στον τομέα των αποβλήτων και κατ’ επέκταση στην προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Ζέρβας. «Το βήμα όμως αυτό δεν μπορεί να έχει απλά θεωρητικό χαρακτήρα και να συνιστά ένα ευχολόγιο. Θα πρέπει να έχει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, αν πραγματικά επιθυμούμε να επενδύσουμε σε ένα διαφορετικό σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον.»

Την ίδια μέρα που το ΔΣ της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρό της Λάζαρο Κυρίζογλου υιοθέτησε την εισήγηση της Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας, για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ και εξέφρασε την αντίθεση της Αυτοδιοίκησης σε πολλές διατάξεις του, ο Πρόεδρος τη Επιτροπής Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας στην στο συνέδριο της ΕΕΔΣΑ, τόνιζε εκ νέου τον «αντισυνταγματικό χαρακτήρα» που έχουν διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες στερούν από τους Δήμους σημαντικές αρμοδιότητες.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής: «Ο ρόλος των Δήμων, ως φορέων προγραμματισμού της ανάπτυξης της περιοχής τους, ως συντονιστών τοπικών υποθέσεων αλλά και ως καταναλωτών πόρων και αγαθών, έχει μεγάλη βαρύτητα και επηρεάζει τους εθνικούς ρυθμούς στην κυκλική μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται σαφής η απαίτηση για διαρκή ενίσχυση των Δήμων με τους αναγκαίους πόρους (π.χ. ανθρώπινο δυναμικό, οικονομικοί πόροι, κ.λπ.)... Η επιτυχής μετάβαση στο νέο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας απαιτεί μια σημαντική κινητοποίηση οικονομικών πόρων από διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Στη διαπίστωση αυτή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι Δήμοι είναι οι κύριοι επιταχυντές αυτής της μετάβασης. Με γνώμονα αυτό, η Κεντρική Διοίκηση θα πρέπει να σταθεί δίπλα στους Δήμους της Χώρας και να αντιληφθεί το μέγεθος και το βάρος που καλούνται να σηκώσουν στα ζητήματα της Διαχείρισης των Αποβλήτων και της προστασίας του Περιβάλλοντος. Οφείλω να επισημάνω πάντως ότι - προς ώρας - τέτοια διάθεση συνεισφοράς δεν φαίνεται να υπάρχει στο βαθμό που απαιτείται από την Κεντρική Διοίκηση. Ακόμη και στο πολύ πρόσφατο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι εμφανείς οι διατάξεις που διέπονται από έναν αντισυνταγματικό χαρακτήρα, κύρια εξαιτίας της προσπάθειας να αναληφθούν από το ΥΠΕΝ αρμοδιότητες που ανήκουν στους Δήμους.»