Από σήμερα Παρασκευή 25 έως και τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο εορτασμού της Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα καταπλεύσουν στους λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία επίσκεψης στο κοινό. 
Η Φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ θα καταπλεύσει στο λιμένα Θεσσαλονίκης. Οι ώρες του επισκεπτηρίου έχουν ως ακολούθως: 
Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024, από 11:00 έως 18:30. 
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, από 10:00 έως 18:30 
Η Φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων ΒΛΑΧΑΚΟΣ και το Υποβρύχιο ΜΑΤΡΩΖΟΣ, θα καταπλεύσουν στον λιμένα Πειραιώς (Ο.Λ.Π.). Οι ώρες του επισκεπτηρίου έχουν ως ακολούθως: 
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024, από 15:00 έως 19:00. 
Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024, από 09:00 έως 19:00. 
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, από 09:00 έως 19:00. 
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024, από 09:00 έως 16:00.

Ποια είναι η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ

Η Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F-466) είναι η δέκατη κατά σειρά παραλαβής και τελευταία φρεγάτα τύπου STANDARD του Πολεμικού Ναυτικού (Φ/Γ ΕΛΛΗ, Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ, Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ, Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, Φ/Γ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ, Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ).
Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Dok en Werfmaatschappij στο Fijenoord της Ολλανδίας στις 15 Νοεμβρίου 1980 και εντάχθηκε στη δύναμη του Ολλανδικού Ναυτικού στις 25 Νοεμβρίου 1982 με το όνομα «BLOYS VAN TRESLONG» (F-826).
H ύψωση της ελληνικής σημαίας έγινε στο DEN HELDER της Ολλανδίας στις 19 Νοεμβρίου 2004 με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Π.Παστουσέα ΠΝ. Ελαβε μέρος στην εκπαίδευση FOST στο PLYMOUTH της Αγγλίας τον Μάρτιο του 2005. 
Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 28 Μαρτίου 2005. Σε αναγνώριση της ηρωικής μορφής του Βυζαντινού στρατηγού και Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά αλλά και θέλοντας να υπογραμμίσει την αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, το Πολεμικό Ναυτικό δίνει για πρώτη φορά όνομα Βυζαντινού ήρωα σε πολεμικό πλοίο του.
Ο θυρεός του πλοίου απεικονίζει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά από όπου πήρε και το όνομά της. To πλοίο πήρε το όνομα του από τον Νικηφόρο Β΄ Φωκά ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πλώιμους στρατηγούς και αυτοκράτορες του Βυζαντίου (963-969) και μεγαλόπνοος οραματιστής της παγκόσμιας ακτινοβολίας της βυζαντινής αυτοκρατορίας.Φύση δυναμική και ιδιόρρυθμη, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στο πεδίο των μαχών και στην πνευματική άσκηση.

Πώς προάσπισε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Η φρεγάτα έχει κληθεί αρκετές φορές να προασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Κάποιες από αυτές:

Το Νοέμβριο του 2008 όταν η Ελλάδα, μέσω της υδρογραφικής υπηρεσίας – σταθμός Ηρακλείου Κρήτης έδωσε άδεια στο ερευνητικό πλοίο RV Med Surveyor, να διεξάγει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελλόριζου, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX με την οποία όχι μόνο δεν αναγνώριζε την αρμοδιότητα της ελληνικής υδρογραφικής υπηρεσίας αλλά δεν αναγνώριζε και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα, έστειλε την φρεγάτα TCG Gelibolu (F493) που απείλησε να βυθίσει το Med Surveyor. Η Ελλάδα έστειλε την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Δεν έμεινε απλά στις προειδοποιήσεις δια ασυρμάτου αλλά προχώρησε πολλά στάδια μπαίνοντας ανάμεσα στα δύο πλοία. Δεν έγινε απλά ασπίδα του ερευνητικού αλλά στοχοποίησε με ραντάρ πυρός την τουρκική φρεγάτα. Το επεισόδιο έληξε μόλις το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε την αποστολή του. Οι Τούρκοι απομακρύνθηκαν και η ελληνική φρεγάτα το ίδιο.
Τον Οκτώβριο του 2018 η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό πλοίο Barbaros χωρίς να έχει λάβει την σχετική άδεια από την Ελλάδα για έρευνες μες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελλόριζου. Μάλιστα αγνοώντας κάθε ελληνική προειδοποίηση η Τουρκία έστειλε στην αρχή δύο και μετά 4 συνοδευτικά ναυτικά μέσα, εκ των οποίων 3 φρεγάτες και 1 υποβρύχιο. Και πάλι απέναντί τους βρέθηκε η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.  Ο κυβερνήτης του Barbaros όχι μόνο δεν έμεινε αμέτοχος στις κλήσεις διά ασυρμάτου του κυβερνήτη της Νικηφόρος Φωκάς αλλά με περίσσιο θράσος την καλούσε να εγκαταλείψει τα τουρκικά ύδατα! Ο κυβερνήτης της Νικηφόρος Φωκάς έφτασε σε απόσταση σχεδόν 30 μέτρων μπροστά από το Barbaros και να το απειλήσει ευθέως με βύθιση. Το απότομα κράτημα και ανάποδα ολοταχώς που έδωσε εντολή ο κυβερνήτης του Barbaros για να αποφύγει την σύγκρουση είχε ως συνέπεια να μπερδευτούν τα αγόμενα (σ.σ. ηχοβολιστικά καλώδια, με τα οποία νωρίτερα έκανε παρέαση κροτάλων επιδεικτικά) και να πάθει πολύ μεγάλη ζημιά το τουρκικό πλοίο. Χρειάστηκε η επέμβαση αμερικανικών πλοίων προκειμένου οι Τούρκοι να αποσυρθούν.
Τον Φεβρουάριο του 2021 μπήκε στην πορεία του Ορούτς Ρέις που έπλεε σε ελληνικά ύδατα. Η ελληνική Φρεγάτα έφτασε μέχρι τα 4 μίλια απόσταση από το Oruc Reis, όσο οι Τούρκοι έδειχναν να έχουν άκαμπτη στάση. Κι ενώ υπήρχε ετοιμότητα δυναμικής παρέμβασης, στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής ο Τούρκος καπετάνιος έκανε αναστροφή, με κατεύθυνση ανατολική. Βέβαια, εκείνη τη στιγμή είχαν κοπάσει και οι άσχημες καιρικές συνθήκες, δίνοντας την ευχέρεια να κάνει την στροφή χωρίς να πάθουν ζημιά τα αγόμενα.

Κύρια Χαρακτηριστικά Πλοίου

Ολικό μήκος : 30,5 m
Μέγιστο πλάτος : 14,58 m
Μέγιστο βύθισμα : 5,87 m
Εκτόπισμα πλήρους φόρτου : 3642 tons
Αεριοστρόβιλοι : Δύο (2) Main gasturbines Rolls Royce Olympus (2 x 28000 bhp) και δύο (2) Cruise gasturbine Rolls Royce Tyne (2 x 5340)
Ακτίνα ενεργείας : 5800 νμ
Ηλεκτρογεννήτριες : EMT / Pielstik (4 x 750 Kwatt)
Μεγίστη ταχύτητα (δοκιμών) : 32 kts
Κ/Β : HARPOON, NSS
Π/Β : OTO MELARA 76/62
Α/Υ : Τορπίλες
Επικοινωνίες : SHF- HF-VHF-UHF
Ελικόπτερα : ΑΒ-212
Πλήρωμα πλοίου (Aξ/κοί, Yπ/κοί, Δίοποι, Ν/Δ) : 182

Δείτε το βίντεο: