Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος*

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, μετά το 1974, "γέρνει την πλάστιγγα" υπέρ του ενός ή του άλλους κόμματος εξουσίας, η συμπεριφορά του λεγόμενου "μεσαίου χώρου". 
Τι είναι αυτός ο χώρος; Η ...κεντροδεξιά. Το κρίσιμο ποσοστό των ψηφοφόρων, που κρίνουν, συγκρίνουν και αποφασίζουν ακόμη και την τελευταία στιγμή. Ακόμη και ο Ανδρέας Παπανδρέου χρειάστηκε την κρίσιμη αυτή κατηγορία ψηφοφόρων, για να πετύχει τους εκλογικούς του θριάμβους το 1981, το 1985 και το 1993. Πολύ περισσότερο ο Κώστας Σημίτης αλλά και ο ΓΑΠ το 2004. Καλή η κεντροαριστερά, αλλά από μόνη της δεν δίνει κυβερνήσεις.
Μου το ξαναθύμισε η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προχθές .Οι δύο υποψήφιοι που θα μπορούσαν να "συγκινήσουν" τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι θα έψαχναν εναλλακτική πολιτική επιλογή από αυτή της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, απέτυχαν. Τόσο ο κ.Γερουλάνος όσο και η κ.Διαμαντοπούλου, αν και έλαβαν σημαντικά ποσοστά, αποκλείστηκαν. 
'Ετσι, απέμειναν μονομάχοι ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Δούκα.
Ο πρώτος είναι Π.Ε. ( περιορισμένης εμβέλειας) στον κεντροδεξιό χώρο και ο δεύτερος ασχολείται με την πολιτική ...εξ αγχιστείας. Αν δηλαδή, δεν έχαν την εκλογή στο δήμο της Αθήνας για μισή μονάδα, από την πρώτη Κυριακή ο Κ. Μπακογιάννης και αν ,στο δεύτερο γύρο, 11.000 ψηφοφόροι του δεν απείχαν επειδή τον θεωρούσαν σίγουρο νικητή, σήμερα δεν θα υπήρχε ο Χάρης Δούκας στο πολιτικό στερέωμα.
Είτε με τον έναν είτε με τον άλλον ως πρόεδρο, το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοπεριοριστεί και το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι η ταχύτατη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ ωστε να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.
Εκείνο που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, ως συμπέρασμα από την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, είναι η διαφορετική εκλογική συμπεριφορά των πολιτών των μεγάλων αστικών κέντρων απ΄αυτή των κατοίκων και ψηφοφόρων της περιφέρειας. Μια πρόχειρη ματιά αναδεικνύει τη διαφορετική πολιτική αντίληψη και το διαφορετικό προσανατολισμό, κυρίως, των ψηφοφόρων της Αθήνας. Επέλεξαν να δώσουν την ψήφο τους σ΄αυτούς που ...αποκλείστηκαν. Στους υποψήφιους που θα μπορούσαν να δώσουν μια άλλην προοπτική στο ΠΑΣΟΚ, να το ανοίξουν στην κοινωνία και να μην το περιορίσουν σε στεγανά και περιορισμένα πρότυπα.
Στην περιφέρεια ψήφισαν όσους προβλήθηκαν από την τηλεόραση, κυρίως και από τα ΜΚΔ, αλλά και μέσα από τους κομματικούς μηχανισμούς. 
Μ΄ αυτά τα δεδομένα πορεύεται το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη και καθοριστική ψηφοφορία της Κυριακής. 
Το αποτέλεσμα θα κρίνει η επιλογή των ψηφοφόρων του κ. Γερουλάνου και της κ. Διαμαντοπούλου, που έφθασαν το 40% όσων ψήφισαν προχθές.
Οι 303.000 χιλιάδες που προσήλθαν στις κάλπες, δε σηματοδοτούν "μεγάλο ρεύμα" προς το ΠΑΣΟΚ. Μόνον 30.000 περισσότεροι απ΄ όσους ψήφισαν το 2021 δεν προσδίδουν δυναμική, όπως διατυμπανίζουν πολλοί και διάφοροι.
Καλημέρα σας.


*O Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος