«Ανυπεράσπιστο αμπέλι δεν θα βρει ποτέ ξανά την Ελλάδα κανένας», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Μανιφέστο» και την δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη.  
Απαντώντας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι: «για την Ευρώπη δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη». «Σίγουρα, πάντως, η παράταση της στρατιωτικής αναμέτρησης στο Λίβανο είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές». «Θα χρειαστεί επομένως -όπως έγινε και στο παρελθόν-  μια ευρωπαϊκή λύση. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός πολέμου».
Για το αν υπάρχουν καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει: «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, απαιτούν χρόνο υλοποίησης και απόδοσης». Όπως εξηγεί: «Πάρτε, για παράδειγμα, τις προσπάθειες για την κάλυψη των κενών σε περιφερειακά ιατρεία, τον εκσυγχρονισμό των εξωτερικών ιατρείων και των Κέντρων Υγείας. Δείτε την πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου που φέρνει το κράτος δίπλα σε κάθε πολίτη. Τις αλλαγές για την επίσπευση της Δικαιοσύνης. Τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, που ανοίγουν την πόρτα σε ξένα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Την επιστολική ψήφο. Την ενίσχυση των μεταφορών που εμείς στη Θεσσαλονίκη θα γιορτάσουμε στο τέλος του Νοέμβρη, μπαίνοντας στο πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης.
Για το πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει: «Αποτελεί -και το αποδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat- ένα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα. Καμία χώρα δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει μόνη. Και σίγουρα -μαζί με το στεγαστικό- εξακολουθεί να αποτελεί ακόμη το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ιδίως οι πιο αδύναμοι». «Φαίνεται, ωστόσο, ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του», υπογραμμίζει.