Με μια συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου στην κατάμεστη ‘’Αίθουσα Φίλων Μουσικής’’  ξεκίνησε το μεγάλο αφιέρωμα  του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στον κορυφαίο Leonid Κοgan, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου. 
Το κοινό αποθέωσε τον μεγάλο Έλληνα μουσικό σε μια ανεπανάληπτη μουσική συνύπαρξη με την Transylvania State Philarmonic Orchestra υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Cristian Mandeal.
Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του Leonid Kogan. Υπήρξε ίσως ο επιδραστικότερος ερμηνευτής όλων των εποχών στην τέχνη του βιολιού και ένας εκ των μεγαλύτερων αστέρων της μουσικής τέχνης του 20ου αιώνα στον τομέα της μουσικής εκτέλεσης. Η τέχνη του, που επηρέασε γενιές ολόκληρες μουσικών εγχόρδων οργάνων σε όλον τον κόσμο, αποτελεί ένα κορυφαίο ορόσημο στην ιστορία της μουσικής ερμηνείας και μία παρακαταθήκη μοναδική για την παγκόσμια μουσική κληρονομιά.



Την σκυτάλη στο αφιέρωμα για τον Kogan πήρε χθες 2 Οκτωβρίου η εξαιρετική Viktoria Mullova η οποία υπήρξε και μαθήτρια του Kogan σε μια σπουδαία συναυλία. Την ερχόμενη Κυριακή το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την συναυλία του Augustin Hadelich με διευθυντή ορχήστρας έναν μουσικό που συνεργάστηκε με τον Kogan, τον θρυλικό Jean-Laude Casadesus.