Γράφει ο Σύντομος

Η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής σίγουρα δεν ευχαρίστησε όσους πιστεύουν στη Δημοκρατία. Ήταν όλοι οφσάιντ: Ο πρωθυπουργός που αποχώρησε όταν μιλούσε ο καταδικασμένος Ν. Παππάς, ο Ν. Παππάς που προτίμησε να απαντήσει με λαϊκίστικες κορώνες, ο Νίκος Ανδρουλάκης που φέρθηκε λες και δεν πέρασε ούτε μία μέρα, αλλά και οι υπόλοιποι που εμφανίστηκαν με τα ζωνάρια λυμένα μη λέγοντας, όμως, το παραμικρό για την πολιτική. Αντιθέτως, ευλόγησαν άπαντες την παραπολιτική.

Όσο για τη «διαμάχη» Μητσοτάκη - Σαμαρά, αυτή κι αν είναι για να κάνει κάποιος το σταυρό του... Δίνει την εντύπωση ότι στο Μαξίμου υπάρχει, πράγματι, το... φάντασμα του πρώην πρωθυπουργού που κινείται στους χώρους σέρνοντας τις αλυσίδες των μνημονιακών νόμων που είχε φέρει επί συγκυβέρνησής του, αλλά ο θόρυβος είναι τέτοιος που τρομάζει τον νέο ένοικο... Καιρός να σταματήσουν αυτά. 

Συνάντηση με τον Φρέντι Μπελέρη θα ΄χει, σήμερα το απόγευμα, στο Διοικητήριο, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Κώστας Γκουλέκας. Φανταζόμαστε ότι θα τον ενημερώσει κι αυτόν για τις βελτιώσεις των τελωνειακών σταθμών, όπως έκανε και με τους ΠΕΣΥάρχες... Επίσης, είναι σαφές πως θα συζητήσουν για τα έργα που υλοποιούνται σε Μακεδονία και Θράκη με ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να τα γνωρίζει ο νέος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όταν θα τα ακούει κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το θέμα της διαρροής των 500 και άνω προσωπικών δεδομένων των αστυνομικών που θα στελέχωναν το περίφημο «ελληνικό FBI» φέρνει στη δημοσιότητα ο Μιχάλης Χουρδάκης, ανεξάρτητος βουλευτής Α Θεσσαλονίκης.  «Η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των 554 αστυνομικών της ΔΑΟΕ, που επωμίζονται το δύσκολο έργο της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, είναι απαράδεκτη και θέτει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους. Ζητώ άμεσα από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να λάβει μέτρα για την προστασία τους και να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων. Δυστυχώς, τέτοιες εγκληματικές παραλείψεις μας κάνουν να αναρωτιόμαστε ποιος επωφελείται από το «κάψιμο» αυτών των προσώπων και γιατί» ρωτά.

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα δεν το πολυείδαμε... Όπως δεν πολυείδαμε και το πήγαινε - έλα γνωστών έργων που έχουν ανακοινωθεί από... όλες τις διοικήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης μετά τη θητεία Παπαγεωργόπουλου. Για παράδειγμα θα φέρουμε το περίφημο ντεκ της παλιάς παραλίας. Ήταν ιδέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, το είχε πρωτοπροωθήσει ο Σπύρος Βούγιας, το προώθησε ως αναπληρωτής υπουργός και, στη συνέχεια, ως υποψήφιος δήμαρχος ο Σταύρος Καλαφάτης, το ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη, το... ξαναενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Ζέρβα, το... αγκάλιασε η διοίκηση Αγγελούδη, αλλά παρά το ότι πέρασαν δύο δεκαετίες (και το ντεκ θα ήταν ξύλινο) δεν έχει μπει ούτε σανίδι... Προφανώς κάποιος λυπάται να κόψει τόσα δένδρα... Ή πρέπει να... ψηθεί. Όπως οι νεαροί ταλαντούχοι Έλληνες ποδοσφαιριστές που δεν παίζουν ποτέ βασικοί στην ομάδα τους αλλά βρίσκονται στον... Πανσερραϊκό για να «ψηθούν».

Δύσκολη θα ΄ναι η κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου. Δεν είναι μόνον η Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο όπου θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είναι τα εγκαίνια της έκθεσης της Αγιορείτικης Εστίας που θα γίνουν στις 12, αλλά και μία ακόμη εκδήλωση με την κ. Σακελλαροπούλου στο ενδιάμεσο, συν την παρουσία της στην επίσημη τελετή του εορτασμού στο ΑΠΘ. Δρόμοι θα ανοιγοκλείνουν και η υπομονή θα είναι απαραίτητο όπλο για τους οδηγούς. Ευτυχώς, είναι Σάββατο.

Κι επειδή το όλον ΠΑΣΟΚ είναι εδώ να πολεμά για αύξηση των ποσοστών του μετά το... ξεμπέρδεμα των εκλογών, να επισημάνουμε ότι έρχεται μια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη που, ενδεχομένως, να δείξει αν και κατά πόσον το κίνημα πορεύεται ενωμένο - δυνατό. Ο Κύκλος Ιδεών διοργανώνει την εκδήλωση «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη» με αφορμή την κυκλοφορία από τις εκδόσεις Επίκεντρο του βιβλίου «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης 1974-2024» που περιλαμβάνει τα πρακτικά του ομότιτλου συνεδρίου και το οποίο θα παρουσιάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η παρουσίαση θα γίνει το  Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, ώρα 11.30 στο φουαγιέ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών), Την έναρξη θα κηρύξει ο αντιπρόεδρος του Κύκλου Ιδεών καθ. Χρήστος Δερβένης, θα χαιρετίσουν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και θα σχολιάσουν ο Κώστας Κωστής, καθηγητής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, διευθυντής   του ΜΙΕΤ, η Γεωργία Παναγιωτίδου, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης,  συγγραφέας και ο Γιάννης Καρατζόγλου,  Δρ. Πολιτικής Επιστήμης – Συγγραφέας, ενώ θα συντονίζει ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος (του Ράδιο Παρατηρητής της καρδιάς μας)... Μη βιαστείτε να πείτε πως πρόκειται απλά για ένα ιστορικό βιβλίο. Είπαμε: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα το παρουσιάσει.