Γράφει ο «Σύντομος»

Βροχή ερωτήσεων στη Βουλή από την Κατερίνα Νοτοπούλου. Η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ («βουλεύτρια» θέλει να την αποκαλούν, αλλά τέτοια ελληνική λέξη δεν υπάρχει κι εμείς θα επιμένουμε στα τριιγενή και δικατάληκτα) φαίνεται να μην πτοείται από τις εξελίξεις στο κόμμα της κι είναι αποφασισμένη να έχει παρουσία στη Βουλή και όχι μόνον στα τηλεοπτικά πάνελ κριτικάροντας τον έκπτωτο (με απόφαση Κ.Ε.) πρόεδρο. Έτσι, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας για τη συγχώνευση τμημάτων στο 4ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και άλλη μία προς τους / τις υπουργούς (κι αυτό τριγενές και δικατάληκτο) Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τους πλειστηριασμούς εργατικών κατοικιών. Βέβαια, τις ερωτήσεις συνυπογράφουν κι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (άλλοι 8 την πρώτη κι άλλοι 17 τη δεύτερη) αλλά όπως μας ενημερώνει το σχετικό δελτίο Τύπου η πρωτοβουλία ανήκε στην κ. Νοτοπούλου, που τυγχάνει και τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δημοτικά τέλη αποφάσισε να αυξήσει ο δήμος Μενεμένης Αμπελοκήπων. Στο, τριών σελίδων και 840 λέξεων, δελτίο Τύπου πρέπει να ψάξεις πολύ για να βρεις τη λέξη «αύξηση», αλλά η ουσία είναι μία: Η αύξηση φθάνει το 1,70 ευρώ το μήνα κατά μέσον όρο. Τα νοικοκυριά στο δήμο υπολογίζονται στα 10.000. Μπακαλίστικη η λογική, αλλά βγαίνει συμπέρασμα. Ειδικά αν υπολογίσει κανείς ότι -σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου- οι δαπάνες του δήμου υπολογίζονται αυξημένες κατά 1,5 εκ. ευρώ το μήνα.

Σε απέραντη μουσική σκηνή πάει να μετατραπεί το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Οι Ονιράμα θα τραγουδήσουν στο νυχτερινό μαραθώνιο που πάει δυτικά, djs έπαιζαν στο «Καπάνι πρότζεκτ», κάτι ακούγεται για Ρέμο (αν και δεν αποκλείεται να διαψευσθεί -ενδεχομένως και εντός έδρας- μεθαύριο και, βεβαίως, έρχονται Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και στα λύνε και δένε του κεντρικού δήμου βρίσκεται άνθρωπος που γνωρίζει καλά από στριτ πάρτι. Ήταν ψυχή και εμπνευστής προ δεκαετιών. Γιατί η Θεσσαλονίκη οργάνωνε στριτ πάρτι όταν οι άλλοι κοιμόντουσαν στα δένδρα και τρώγαν βελανίδια -κατά τα κοινώς λεγόμενα.

Βέβαια, κάποιοι είχαν υποσχεθεί ότι οι δρόμοι δεν θα κλείνουν με το παραμικρό, αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...

Μια κι ο λόγος για το ράσο: Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει με τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών «δρόμο υγείας». Δηλαδή, στη Θεσσαλονίκη διεξάγονται ο Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος με άλλα δρομικά χάπενινγκ, ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος (που πήγε δυτικά), ένας δρόμος παρά θιν' αλός στα ανατολικά, το Ολύμπικ Ραν, για να μην υπολογίσουμε κι άλλα «δρομικά» που οργανώνουν μέσα στο χρόνο διάφοροι φορείς. Και τώρα έρχεται και η συνδιοργάνωση. 

Να μην ξανακούσουμε οι εδώ πάνω από εσάς τους εκεί κάτω, ότι στη Θεσσαλονίκη όλοι κάθονται αραχτοί και πίνουν φραπέ (άντε, φραπουτσίνο). Όλη η πόλη τρέχει, λες και είναι μια παρέα.

Πέρα από οποιαδήποτε ιλαρή διάθεση αντιμετώπισης της καθημερινότητας εκ μέρους μας, μαθαίνουμε ότι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος έχει μπει γερά στα πράγματα της πόλης. Ακάματος και οργανωτικός, όπως μαθαίνουμε δεν ασχολείται μόνον με εκδηλώσεις αυτού του είδους, ούτε μόνον με τις ανάγκες του ποιμνίου του -που τις βάζει πάνω από όλα. Ασχολείται καθημερινά με όλες τις ενορίες κάνοντας αισθητή την παρουσία του σε όποιον και όπου χρειάζεται. 

Και μια είδηση ανώτατου επιπέδου: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στη Βέροια, για να παραστεί αύριο, στις 16 Οκτωβρίου, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 112ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.