Στη διαχείριση πέντε μεγάλων προκλήσεων (που τα χαρακτήρισε... ματς παγκοσμίου επιπέδου- θα κριθεί η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια, είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα στην Εποχή των Πολυκρίσεων», που διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ιδρύματος.
Ο πρώτος αγώνας, όπως διευκρίνισε, αφορά το Clean tech, τις καθαρές τεχνολογίες. «Θα είναι ο κύριος μοχλός που θα κρίνει αν η Ευρώπη θα μείνει ανταγωνιστική ή όχι, η ικανότητά μας να μπορέσουμε ως Ευρώπη να προσελκύσουμε στην Ευρώπη τις νέες καθαρές τεχνολογίες που θα αποτελούν και τον κανόνα της βιομηχανικής επανάστασης στο μέλλον. Πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα σε αυτό το πεδίο αν θέλουμε να έχουμε ένα βιομηχανικό ιστό στην Ευρώπη που θα κρατάει καίριους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στα χέρια μας και θα δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους», εξήγησε, σημειώνοντας ότι «το παιχνίδι αυτό πρέπει να το κερδίσουμε ήδη με το ταμείο ανάκαμψης».
Το δεύτερο «παιχνίδι», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά τις πρώτες ύλες. «Πρέπει οπωσδήποτε η Ευρώπη να έχει ισότιμη πρόσβαση στις πρώτες ύλες που παράγονται εκτός Ευρώπης. Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα επιτρέψουμε κυρίως στους Κινέζους, οι οποίοι είναι ολοένα και περισσότερο παρόντες στην Αφρική και σε άλλες δυνάμεις, οι οποίες ολοένα και περισσότερο προσεγγίζουν κυβερνήσεις τρίτων χωρών που ελέγχουν τις πρώτες ύλες και κάνουν πράγματα που εμείς μέχρι στιγμής δεν μπορέσαμε. Πρέπει λοιπόν η πρόσβασή μας στις πρώτες ύλες να είναι καθοριστική, απόλυτη και αν χρειαστεί να επιβάλουμε και κάποιους περιορισμούς στη χρήση των προϊόντων που γίνονται με τις πρώτες ύλες που δεν έχουμε στην ευρωπαϊκή αγορά», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.
Ο τρίτος «αγώνας» στον οποίο αναφέρθηκε αφορά την Τεχνητή νοημοσύνη. «ο πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι διαχειρίσιμη στην Ευρώπη ως ένα εργαλείο καλού και όχι κακού είναι ένα μεγάλο ζητούμενο που θα πέσει πάνω στη γενιά σας», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθυνόμενος στους φοιτητές. Σημείωσε ακόμη πως ήδη η ΕΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει υιοθετήσει κανόνες για την ψηφιακή διακυβέρνηση, και κώδικες συμπεριφοράς για τις πλατφόρμες. «Πιέζουμε όπως μπορούμε, αλλά πρέπει στην Ευρώπη η διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης να είναι ανθρωποκεντρική. Στην αρχή, στο τέλος αυτής της αλγοριθμικής λογικής πρέπει να υπάρχει άνθρωπος», τόνισε.
Ο τέταρτος «αγώνας» αφορά τα μικροτσίπ. «Μέχρι πριν λίγα χρόνια το μονοπώλιο των μικροτσίπ το είχε μία μόνο χώρα, η Ταϊβάν. Όλοι εξαρτόμαστε από την Ταϊβάν [... ]Πρέπει στα μικροτσίπ να είναι πιο ανοιχτή η αγορά, η Ευρώπη πιο παρούσα», σημείωσε.
Ο πέμπτος αγώνας αφορά τους ανθρώπους στην Ευρώπη. «Έχουμε ολοένα και λιγότερους ανθρώπους. Οι Ευρωπαίοι ήμασταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στις αρχές αυτού του αιώνα είμαστε το 10%. Το 2050 θα είμαστε το 5%. Εκεί γύρω στο 2040 μόνο η Νιγηρία θα έχει περισσότερο πληθυσμό απ ότι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί [...] Η Ευρώπη χρειάζεται κόσμο, ανθρώπους. Το καλό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον ανθρώπων να έρθουν στην Ευρώπη, να ενταχθούν και να δουλέψουν μαζί μας. Αλλά παίζουμε με πολύ σκληρούς αντιπάλους σε αυτό το ματς. Ο Καναδάς, η Αμερική, η Αυστραλία και τελευταία η Σιγκαπούρη έχουν ήδη πολύ μεγάλα προγράμματα επιθετικά, οργανωμένης μετακίνησης εργατικού δυναμικού προς αυτές τις χώρες, ενώ εμείς ακόμα αγωνιζόμαστε να φτιάξουμε το πολιτικό momentum που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε [...] Θα χρειαστούμε ένα σύστημα οργανωμένης εργατικής κινητικότητας στην Ευρώπη, αλλιώς δεν θα τα καταφέρουμε», επισήμανε.

Ο απολογισμός και τα συμπεράσματα της πενταετίας από το 2019

«Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό αυτής της πενταετίας φτάνω σε δύο βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο ήταν ότι η Ευρώπη άντεξε. Η Ευρώπη κλονίστηκε, αλλά άντεξε. Δεν κατέρρευσε. Σχεδιάσαμε, υλοποιήσαμε και χρηματοδοτήσαμε το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης, που επέτρεψε σε όλους τους Ευρωπαίους, ανεξάρτητα της οικονομικής τους κατάστασης και του τόπου διαμονής τους, να εμβολιαστούν την ίδια στιγμή με ασφαλή εμβόλια. Σπάσαμε ένα ταμπού δεκαετιών με την ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης, που βασίζεται για πρώτη φορά σε κοινό δανεισμό των κρατών μελών. Για πρώτη φορά αγοράσαμε με τα λεφτά του Ευρωπαίου φορολογούμενου όπλα και μια τρίτη χώρα, την Ουκρανία. Για πρώτη φορά ενεργοποιήσαμε έναν μηχανισμό που μας επέτρεψε να δώσουμε προστασία ασύλου σε 6 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που έφυγαν να γλιτώσουν τα δεινά του πολέμου. Για πρώτη φορά φτιάξαμε ένα πιστοποιητικό κινητικότητας το οποίο επέτρεψε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να γίνει και μάλιστα ένα διεθνές στάνταρντ που μιμήθηκαν 70 χώρες σε όλο τον κόσμο», είπε, εκτιμώντας ότι χωρίς αυτά τα βήματα η Ευρώπη σήμερα δεν θα ήταν αποδεκτή και θα ήταν ελλιποβαρής.
Ως δεύτερο συμπέρασμα ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι αυτή «η πενταετία σήμανε οριστικά τη λήξη της εποχής της αφέλειας για την Ευρώπη». 

Το Μαυροβούνιο «φαβορί» για 28ο μέλος, προοδεύει η Αλβανία

Απαντώντας σε ερωτήματα που του έθεσαν οι φοιτητές ο κ. Σχοινάς είπε για τη διεύρυνση της ΕΕ ότι «έχουμε έξι χώρες στα Βαλκάνια και τρεις στη γεωπολιτική γραμμή αντιπαράθεσης Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία. Και οι εννιά χώρες θα μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ειλημμένη απόφαση, δεν μπορεί η Ευρώπη να γυρίσει την πλάτη της σε αυτές τις κρίσιμες δύο περιοχές όπου εν πολλοίς παίζεται η επιρροή μας, είναι η γειτονιά μας, είναι άνθρωποι που προσβλέπουν στην Ευρώπη, με ισχυρές κοινότητες διασποράς στην Ευρώπη, με ολοένα και περισσότερη εναρμόνιση με τις κοινοτικές νομοθεσίες. Πιστεύω ότι το θέμα της Ουκρανίας, η ένταξή στην ΕΕ, θα είναι κομμάτι της όποιας λύσης εκεί. Πριν το 2030 ή εκεί γύρω θα έχουμε μία ίσως και δύο βαλκανικές εντάξεις», είπε.
Τη συζήτηση συντόνισε η αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ρεβέκκα Παιδή