Άρχισαν σήμερα οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την γιορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. 
Η δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για την απελευθέρωση της πόλης έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τη συμμετοχή της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και των αρχών της αυτοδιοίκησης. 
Αμέσως μετά τη δοξολογία η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο, και μαζί την επέτειο της απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό. Αυτή τη μέρα όλοι οι Έλληνες, με πίστη στις διαχρονικές αξίες της μακραίωνης ιστορίας μας, τιμάμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό. Η μνήμη τους είναι πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας. Χρόνια πολλά»!
Κατά την άφιξη της στο ναό του Αγίου Δημητρίου την υποδέχθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Μητροπολίτης Φιλόθεος, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.
Στη δοξολογία παραβρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας, οι υφυπουργοί Υποδομών Νίκος Ταχιάος, Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Τουρισμού Έλενα Ράπτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της "Νίκης" Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" Βασίλης Στίγκας, οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Φαραντούρης, ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, η επικεφαλής της "Φωνής Λογικής" ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου, βουλευτές, ο Συντονιστής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Μακεδονία Γιάννης Παπαγεωργίου κ.ά.




Οι δηλώσεις των επισήμων 

«Γιορτάζει η Θεσσαλονίκη σήμερα, γιορτάζει και η πατρίδα μας. Με τους αγώνες του 1912-13 μεγάλωσε η Ελλάδα και με την ενσωμάτωση της Θράκης πήρε τη σημερινή της μορφή», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, μετά την επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγίου Δημητρίου.
«Εκείνοι που πολέμησαν, με τις θυσίες και το αίμα τους μας κληροδότησαν ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει, την ελευθερία μας. Κι εμείς πρέπει να φανούμε άξιοι αυτή την ελευθερία να τη διατηρήσουμε. Γι' αυτό και για μας απόλυτη προτεραιότητα είναι το να αυξάνουμε συνεχώς την ισχύ της πατρίδας, μέσα από συνθήκες, από συμμαχίες, αναβαθμίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να εγγυόμαστε την εθνική μας κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα την ειρήνη και την ασφάλεια του ελληνικού λαού. Χρόνια πολλά», πρόσθεσε ο κ. Γκιουλέκας.



Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής, δήλωσε μετά το τέλος της δοξολογίας στο ναό του Αγίου Δημητρίου:
«Σήμερα γιορτάζουμε τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και τιμούμε εκείνους που μας έδωσαν την ελευθερία, αντλώντας δύναμη από το παράδειγμα τους. Την ίδια στιγμή δυναμώνουμε τη φωνή της πατρίδας απέναντι σε εκείνους τους συμμάχους, τους εταίρους, τους γείτονες που πρέπει να την ακούσουν. Και παράλληλα κάνουμε πιο δυνατή την παρουσία μας συνεχίζοντας αποφασιστικά τον δρόμο που κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται τα δίκαια και τα δικαιώματα μας».
Ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε: «Γιορτάζουμε και τιμούμε τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο, αλλά και την απελευθέρωση της πόλης μας στους Βαλκανικούς Πολέμους. Τη Δευτέρα θα τιμήσουμε και την επέτειο του "ΟΧΙ" και τον ηρωικό αγώνα στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, αλλά και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την κατοχή του ναζιστικού καθεστώτος. Είναι πολύτιμα τα διδάγματα αλλά και οι ευθύνες αυτών των ημερών για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Πρώτα από όλα για την ελευθερία, για την ειρήνη, τη ζωή, αλλά και τη δημοκρατία. Και σήμερα που δυστυχώς ο πόλεμος τόσο κοντά δείχνει τα δόντια του και απειλεί τη ζωή αλλά και την ειρήνη στην περιοχή έχουμε ευθύνη να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες».



«Έχουμε χρέος να αναλογιστούμε πώς θα κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τη δοξολογία στον ναό του Αγίου Δημητρίου.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη έχει ως εξής:
«Γιορτάζουμε σήμερα τον Πολιούχο της πόλης, τον Άγιο Δημήτριο, και θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους τους Θεσσαλονικείς και σε όλους τους εορτάζοντες. Σήμερα, όμως, τιμούμε και την ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό και έχουμε χρέος να αναλογιστούμε, όπως και σε κάθε ιστορικό ορόσημο, πώς θα κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Πώς θα κάνουμε την πατρίδα μας πιο δίκαιη μειώνοντας τις ανισότητες και βάζοντας τα θεμέλια της συλλογικής μας ευημερίας. Και πώς θα κάνουμε την πατρίδα μας πιο ανθεκτική απέναντι στις προκλήσεις και τις διεθνείς αναταράξεις. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τον λαό μας από όλες τις δύσκολες επιπτώσεις».
Ο ευρωβουλευτής της "Ελληνικής Λύσης" Μανώλης Φράγκος, ο οποίος εκπροσώπησε το κόμμα δήλωσε: «Αυτές τις εορτές θα πρέπει να σκέφτονται όλοι αυτοί οι πρόθυμοι, που σήμερα είναι έτοιμοι με μία υπογραφή να παραδώσουν όλα αυτά που κέρδισαν οι Έλληνες με το αίμα τους. και να γνωρίζουν όλοι αυτοί οι πρόθυμοι πως αν τολμήσουν να πράξουν κάτι τέτοιο θα βρουν απέναντι τους όχι μόνο εμάς αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό».
Ο πρόεδρος της "Νίκης" Δημήτρης Νατσιός επισήμανε: «Μεγάλη μέρα σήμερα για τη Θεσσαλονίκη. Γιορτάζει ο προστάτης της, ο μεγαλομάρτυρας ο μυροβλύτης Άγιος Δημήτριος, πρότυπο ανδρείας, πρότυπο πίστης του Χριστού. Είναι αυτά που θέλουμε και σήμερα. Σαν σήμερα ο ένδοξος, ηρωικός ελληνικός στρατός, θαύμα του Αγίου Δημητρίου ήταν, μπήκε στη Θεσσαλονίκη, την απελευθέρωσε, απελευθέρωσε τη Μακεδονία, έσωσε την Ελλάδα».
Ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" Βασίλης Στίγκας τόνισε: «Στις δύσκολες αυτές μέρες που περνάει το έθνος μας θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα προτάγματα των προγόνων μας. Ένα από αυτά είναι η ισχύς εν τη ενώσει. Μόνον αν είμαστε ενωμένοι, μονιασμένοι και έχουμε ομοψυχία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς».
Η ευρωβουλευτής και επικεφαλής της "Φωνής Λογικής", Αφροδίτη Λατινοπούλου, δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αλλά και τον προστάτη, τον πολιούχο μας, τον Άγιο Δημήτριο τον μυροβλύτη. Εύχομαι χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες».
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Η σκέψη μας πηγαίνει στους αγώνες των προγόνων μας, τους οποίους θυμόμαστε και τιμούμε. Πηγαίνει, όμως, και στο μέλλον το οποίο όλα αυτά τα χρόνια, ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χτίζουμε σε γερά θεμέλια για να βελτιώνουμε συνεχώς την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Αλλά και για να βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη στην πρώτη γραμμή της Ελλάδας και της Ευρώπης και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τα επόμενα χρόνια»
«Ο λαμπρός εορτασμός της απελευθέρωσης μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και ταυτοχρόνως ορίζει την επόμενη μέρα, στέλνοντας το μήνυμα ότι με ενότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα και οποιαδήποτε απειλή. Η Θεσσαλονίκη είναι εδώ, διεκδικεί την επόμενη μέρα με δυναμισμό και τη νέα της ταυτότητα», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.
«Είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα μας, είμαστε υπερήφανοι για τη Θεσσαλονίκη, για τη Μακεδονία και είναι στο χέρι μας να κάνουμε αυτή τη χώρα λίγο καλύτερη κάθε μέρα ο καθένας», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ευχήθηκε να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων και να προχωρήσουν τα έργα που έχουν καθυστερήσει δεκαετίες, ώστε οι νέοι να μπορέσουν να μείνουν στην πόλη.