Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δυο πρώτων ορόφων του Διοικητηρίου, που φιλοξενούν τις τρεις θεματικές ενότητες της Έκθεσης «Ελευθερία με Πίστη, Αγώνες και Θυσίες», περιηγήθηκε σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η κ. Σακελλαροπούλου συνοδευόταν από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεο και τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κώστα Γκιουλέκα, καθώς η έκθεση συνδιοργανώνεται με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
Στην ξενάγηση ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Υφυπουργό για τα σπάνια εκκλησιαστικά εκθέματα υψηλής θρησκευτικής αξίας, που παρουσιάζονται στις προθήκες της Έκθεσης και μεταφέρουν το μήνυμα της υπερχιλιετούς Ορθόδοξης παράδοσης της Θεσσαλονίκης. Επίσης, μπροστά στο πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό - συνδρομή της ΓΓΕΕ-  ο κ. Γκιουλέκας της εξιστόρησε γεγονότα-σταθμούς που σημάδεψαν την Θεσσαλονίκη, την Μακεδονία και την Θράκη κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαλκανικών Πολέμων, του Έπους του 1940 και της Κατοχής. Όπως τόνισε, κάθε κειμήλιο που εκτίθεται είναι συνδεδεμένο με σημαντικές στιγμές και γεγονότα της πολυκύμαντης διαδρομής της Βορείου Ελλάδος από την Οθωμανική εποχή έως σήμερα και δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες της Έκθεσης να «βιώσουν» την ιστορία μέσα από τεκμήρια και ντοκουμέντα.