Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το ρεύμα εισόδου του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Θεσσαλονίκης στη γέφυρα του Αξιού, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρίστου Δήμα και του υφυπουργού Νίκου Ταχιάου.
«Μπορούμε να κυκλοφορούμε με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα, στο όριο βεβαίως που προβλέπει ο ΚΟΚ, αποκαθιστώντας έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα που υπήρχε όσον αφορά την αυξημένη κυκλοφορία λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο κ. Δήμας μετά την παράδοση στην κυκλοφορία και επίσημα πλέον, του προαναφερόμενου τμήματος. «Βάζουμε ένα τέλος στη μεγάλη ταλαιπωρία που είχαν χιλιάδες οδηγοί και φυσικά είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η ασφάλεια είναι στις προτεραιότητες όλων μας» πρόσθεσε.
Πριν την τελετή παράδοσης της γέφυρας, στον αγιασμό της οποίας χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας Παντελεήμων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισκέφτηκε τα γραφεία της Εγνατίας Οδού ΑΕ στα διόδια των Μαλγάρων, όπου απέκτησε το Egnatia Pass. Μάλιστα πληροφορήθηκε ότι έχουν εκδοθεί σχεδόν 340.000 Egnatia Pass από το 2019 και ότι μισοί οδηγοί που κυκλοφορούν επί του αυτοκινητοδρόμου στην Εγνατία οδό, χρησιμοποιούν τον μηχανισμό αυτόματης διέλευσης, λόγω διαλειτουργικότητας που ισχύει από το 2020 και επιτρέπει ουσιαστικά και την κίνηση στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.
«Πρόκειται για ένα έργο που αφορούσε στην ασφάλεια των μετακινουμένων και πάντοτε η ασφάλεια προηγείται της άνεσης» δήλωσε ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος.  Επισήμανε ότι η εταιρεία Εγνατία Οδός ΑΕ «σιγά σιγά αποχωρεί από τον δρόμο και θα δώσει τη σκυτάλη της στον παραχωρησιούχο» και στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε την εκτίμησή του ότι αυτός θα αναλάβει μέχρι τα τέλη του 2025, όπως άλλωστε είναι και ο στόχος που είχε θέσει εξαρχής η ελληνική κυβέρνηση.
Κατά τον υφυπουργό Υποδομών, «ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει να αναβαθμίσει τμήματα, όπως αυτό στο οποίο βρισκόμαστε και κυρίως να κατασκευάσει κάθετους άξονες, που για πολλά χρόνια υπήρχαν ως πρόβλημα για την ασφάλεια των μετακινούμενων. Αυτή είναι η επόμενη προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».
Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1972. Είχε υποστεί καθίζηση και το έργο στήριξης άρχισε τον Ιανουάριο του 2024. Ο προϋπολογισμός του ανήλθε στα 11 εκατ. ευρώ, αν και το πραγματικό κόστος του έργου καταγράφεται υψηλότερο εάν συνυπολογιστούν και οι απώλειες εσόδων για την Εγνατία Οδό ΑΕ από το σταθμό διοδίων των Μαλγάρων, που ανήλθαν στα 8 εκατ. ευρώ(καθ' όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών στην γέφυρα, η διέλευση των οδηγών από τα διόδια Μαλγάρων ήταν ελεύθερη).
Παρόντες στην τελετή ήταν ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι βουλευτές Φάνης Παππάς και Θεόδωρος Καράογλου, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας για τις υποδομές και τα δίκτυα Π. Μπίλιας και Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης Κ. Γιουτίκας, η δήμαρχος  Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά, ο πρόεδρος της εταιρείας Εγνατία Οδός ΑΕ, Γ. Κωνσταντοπουλος και ο διευθυντής έργων Βορείου Ελλάδος της AKTOR Κωνσταντίνος Τσακλίδης.